Flere nyheder

 
Litteratur
Den store hemmelighed

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Den store hemmelighed
Tir. 6. jun. 2006


Med "Den store hemmelighed" afsluttes Christian Jacqs store værk som Osiris-mysterierne. Nu skal alle trådene samles, hvilket lykkes udmærket, selvom dele af handlingen virker meget sammenpresset, og selvom man aldrig helt finder ud af, hvad Bebuderen egentlig er. Man skal dog have læst de første tre bind for at historien giver mening.

Den unge skriverlærling Iker er blevet adopteret af farao og gift med Abydos ypperstepræstinde Isis. Ægypten trues dog stadig af Bebuderen og hans tro følgere, der vil styrte den faraoniske tro og indføre en ny, kvindefjendsk religion. Vha. udspekulerede intriger og mord er faraoens inderste kreds blevet alvorligt svækket, og nu planlægger Bebuderen at myrde Iker.

Hovedpersonerne Iker, Isis og farao Sesostris, der altid har haft et lidt for grelt glorieskær, er efterhånden blevet de rene overfladetegninger uden nogen dybde eller overbevisning, hvilket er meget trist. Til gengæld er der langt mere nuancerede portrætteringer af skurkene, som Medose eller Bega, der vakler mellem deres grådighed og ambitioner på den ene side og skruplerne over at ødelægge det ægyptiske rige på den anden.

Der er masser af spænding i Den store hemmelighed, og da man har vænnet sig til, at Iker altid kan alt, kommer det som lidt af et chok, da han pludselig bliver myrdet. Men det er naturligvis en forudsætning for at bogen rigtigt kan give sig i kast med de osiriske mysterier: genfødelsesprocessen, som Isis blev indviet i, da hun vækkede sin mand Osiris fra døden. Præstinden Isis skal nu gå i gudinden Isis fodspor og samle Osiris' legemsdele, der er spredt over hele Ægypten.

Her har historien virkelig et potentiale, for ikke blot bliver man indviet i dele af den ægyptiske mystik, som er ukendt for de fleste, men der er også et hav af vanskeligheder, Isis skal overvinde undervejs. Desværre vakler Jacq mellem sin lyst at nævne hver eneste del af etapen, og et åbenbart ønske om ikke at lade hendes del af fortællingen fylde for meget. Resultatet bliver, at hvert eneste eventyr virker komprimeret og sammenpresset, for uanset hvilke farer, hun møder, er de mirakuløst overstået på en halv side.

Køb eller bestil bogen på saxo.dk.

Christian Jacq: Den store hemmelighed. Osris Mysterierne, bind 4.
Forlag: Borgen
Sider: 416
Udgivelsesdato: 04.05.2006
ISBN: 87-21-02364-6