Flere nyheder

 
Litteratur
Det Jordiske Paradis

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Det Jordiske Paradis
Tir. 13. jun. 2006

Idéen er ikke ny - og det er publikationen sådan set heller ikke.. Henrik Wivel fra Weekendavisen har udgivet sin tidligere bragte artikelserie om H.C. Andersens rejse i Portugal i midten af det 19. århundrede. En genudsendelse, der kan tåle genbruget!

Rejsebog, refleksionslitteratur, dagbogsgengivelse, fotobog og citatbog. Alt det indeholder Det Jordiske Paradis i en og samme, lille publikation på kun 144 sider. Henrik Wivel har formået at dosere det bedste fra Andersens to poler: det 'nordiske kloster' og sydens 'jordiske paradis'. Tilbage i 1820'erne havde den unge digter mødt brødrene O'Neill i København, og da han vidste, de kunne leve med hans vanskelige sind, turde han på opfordring og invitation tage turen til Portugal, hvor brødrene var bosiddende. En ældre mands rejse, for Andersen var på det tidspunkt 61 år gammel.

Wivel har frisket sin andersenske alter ego-erindring op ved dels at snuse i digterens dagbøger, dels at orientere sig i Andersens egen rejseudgivelse, Et besøg i Portugal 1866, der udkom to år efter selve rejsen. Med stor følsomhed og refleksioner over det at være rejsende får vi en liflig cocktail af fortidens og nutidens præmisser, og da de to mødes i de to lapper papir, som har været adskilt i 140 år, er læseren ved at tude. Et fortælletrick af de mere subtile, men virkningsfulde, da Jorge O'Neills efterkommere parrer deres iturevne del af et helt stykke papir med et portugisiske digt med vores danske halvdel af samme papir, hvorpå Andersen har skrevet et digt på modersmålet. Et levende bevis på, at fortiden altså er opnåelig..

Weekendavisens ca. kvarte million læsere har været godt tjent med en rejsefører som Wivel, og når projektet løftes ud af de højlitterære borge og ud på boghandlernes hylder kan almindelige dødelige læsere glæde sig over en kyndig guide, som trods heavy name dropping holder fokus og introducerer os til historie og geografi uden at kede.

Køb eller bestil bogen på saxo.dk.

Henrik Wivel: Det jordiske paradis - med H.C. Andersen på rejse i Portugal
Forlag: Gyldendal
Sider: 144
Udgivelsesdato: 17.05.2006
ISBN 87-02-04423-4