Flere nyheder

 
Litteratur
Søstrene Grimm

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Søstrene Grimm
Ons. 28. jun. 2006

- Eventyr-detektiverne.

"Søstrene Grimm - Eventyrdetektiverne" af Michael Buckley er en ganske forvrøvlet men dejligt underholdende børnebog, hvor de gammelkendte eventyr bliver vakt til live på ny. To små piger bliver fanget i et opgør blandt eventyrvæsner, der ikke længere vil leve som almindelige mennesker. Det viser sig, at brødrene Grimm var langt mere end eventyrindsamlere, de var eventyrdetektiver, der skulle holde styr på den magiske verden, og den opgave må deres efterfølgere, de små Grimm-søstre, nu overtage.

De to søstre, Sabina og Daphne Grimm, bliver sendt til Ferryport Landing for at bo hos deres bedstemor, efter at deres forældre er forsvundet sporløst. Problemet er bare, at deres forældre altid har sagt, at de ikke har nogen bedstemor, så hvem er den mærkelige gamle kone, og har hun mon ikke et par skruer løs? Tilsyneladende tror hun fuldt og fast på eventyr, så Sabina beslutter, at hun må stikke af sammen med sin lillesøsteren, da bedstemoren pludselig bliver bortført af en vaskeægte kæmpe.

I indledningen præsenteres vi kort for forfærdelige oplevelser med børnehjem og vanvittige plejefamilier a'la En ulykke kommer sjældent alene; men herudover er historien ikke længe om at komme i gang. Selvom der bruges en del krudt på at overbevise Sabina, og dermed læseren, om at der stadig findes eventyrvæsner, fokuserer historien på pigernes forsøg på at frelse bedstemoren og løse gåden om, hvem der vha. en magisk bønnestage har hjulpet kæmperne ind i "vores" verden.

Der er ikke meget personkarakteristik, og kun i enkelte glimt aner man børnenes dybe sorg over forældrenes uforklarlige forsvinden, selvom den ligger til grunde for Sabinas dybe mistænksomhed overfor alt og alle. Shakespeares Puk fra En Skærsommernatsdrøm er en af sjoveste skikkelser, selvom det nok er lidt meget at forvente, at børn aner, hvem han er, ligesom det nok heller ikke er alle danske børn, der kender så meget til Troldmanden fra Oz. Heldigvis er der også mange af de velkendte skikkelser, som de tre små grise og troldspejlet fra Snehvide. Og mon ikke, de fleste godt kan gætte, hvem Den Store Stygge Ulv har forklædt sig som?

Der er ikke noget nyt i at prøve at modernisere eventyrfigurer, og fra tid til anden kommer man da også til at tænke på bl.a. Shrek, men det forhindrer på ingen måde, at det er et glædeligt gensyn med eventyrene. Selvom bogen ikke er så forfærdelig opfindsom, skorter det dog hverken på humor eller spænding. Og så er Peter Fergusons illustrationer, der dukker op med jævne mellemrum, et yderligere plus. De er både søde, sjove og livlige og usædvanligt tro mod teksten, og hvis bogen bliver læst højt, vil børnene nyde at snakke om billederne undervejs. Oplagt sommerferielæsning.

Søstrene Grimm - Eventyrdetektiverne er Michael Buckleys første bog, men de to næste i serien er allerede udkommet i USA. Andet bind i fortællingen, En tikkende bombe, udkommer på dansk senere på året. Se mere på www.sistersgrimm.com.

Køb eller bestil bogen på saxo.dk.

Michael Buckley: Søstrene Grimm - Eventyrdetektiverne
Forlag: Sesam
Sider: 256
Udgivelsesdato: 29.04.2006
ISBN: 87-11-22493-2