Flere nyheder

 
Litteratur
Mørkets dronning

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Mørkets dronning
Ons. 5. jul. 2006



I 1500-tallets Frankrig lever den unge Ariane som respekteret hvid heks på sin lille ø, da hun pludselig hvirvles ind i en kamp mod sin tids farligste kvinde, dronningemoderen Katharina af Medici, også kaldet Mørkets Dronning. Fin sommerroman fyldt med drama og romantik på farverig historisk baggrund.

Ariane lever et fredsommeligt liv med sine søstre, den smukke Gabrielle og den lille dyrehvisker Miri. Men da kaptajn Remy søger tilflugt hos dem, forfulgt af Katharinas soldater, kommer søstrene i dronningens og heksejægernes søgelys. I desperation må hun vende sig til sin bejler Renard efter hjælp, en mystisk mand, hun på ingen måder stoler på.

Der er fra første side lagt op til, at Ariane og Renard skal finde sammen, ligesom der ikke er tvivl om, at Ariane nok skal klare sig mod Mørkets Dronning. De historiske kendsgerninger som Bartholomæusnatten bliver der selvfølgelig heller ikke rykket ved, og derfor er der ikke så frygteligt mange overraskelser i bogen. Det er snarere et spørgsmål om hvordan, end hvorvidt, visse begivenheder indtræffer.

Personerne er også skildret lidt for stereotype: den fornuftige Ariane, der endnu ikke har lært sin egen dybe lidenskab at kende; den sårede Gabrielle, der har mistet tiltroen til sine egne evner; dyreelskeren Miri, der ikke kan klare menneskenes handlinger; den gåde- og magtfulde Renard; den blindt fanatiske kvindehader og heksejæger etc. Dermed ikke være sagt, at man keder sig under læsningen; faktisk er bogen en page-turner, der egner sig fortræffeligt til en dag på græsplænen.

De historiske begivenheder tjener overvejende som baggrundsdekoration, og de er da også med til at gøre romanen mere farverig. Samtidigt er det nemmere at sluge ideen om kvindernes heksekræfter, når de optræder i en tid, hvor de var almindeligt anerkendte - og frygtede. Jeg synes dog ikke, der er nogen egentlig grund til, at Ariane skal rodes ind i Bartholomæusnatten - den tjener mest til at understrege Katharinas gennemførte ondskab, og giver desuden Carroll lejlighed til at beskrive den blodige massakre med en blanding af fascination og rædsel.

Selvom Mørkets Dronning indimellem viker lidt for forudsigelig, snyder den da heldigvis også læseren en gang imellem: F.eks. lægger den kraftigt op til, at der skal være en romantisk happy ending for Miri og Gabrielle, der er så usandsynlig, at jeg næsten ikke orkede at skulle læse om det - men heldigvis forfalder Susan Carroll ikke til så meget sødsuppe. Bogen slutter derfor nogenlunde tilfredsstillende med en blanding af knuste hjerter og de-levede-lykkeligt-til-deres-dages-ende.

Køb eller bestil bogen på saxo.dk.

Susan Carroll: Mørkets Dronning
Forlag: Aschehoug
Sider: 479
Udgivelsesdato: 15.05.2006
ISBN: 87-11-29052-8