Flere nyheder

 
Litteratur
Desperate superkvinder

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Desperate superkvinder
Ons. 2. aug. 2006

"Desperate Housewives' guide til livet og kærligheden" med undertitlen "Vigtige overlevelsestrategier til at nyde familie, karriere, veninder og sexliv" lyder som en bog, der henvender sig til kvinden i 30erne og opefter, der netop har både børn og karriere at jonglere med. Men layoutet henvender sig med sine quizzer, farvede sider og mylder af blomster og hjerter snarere til 14-årige piger.

Først skal man finde ud af, hvilken kvindetype man er: Den forjagede mor, Man-eateren, Trofæ hustru der røvkeder sig, Den levende støvklud eller Fraskilt mimose (hmm, hvor er det, vi genkender disse lettere stereotype kvindebilleder fra?) for at kunne undgå de fælder, man hele tiden falder i. Det er ikke specielt nuanceret, og selvom der kommer gode små råd, er det ikke noget, man ikke kan finde i ethvert dameblad.

Meget fornuftigt mener Caroline Jones, at man skal arbejde hårdt for sit forhold, så man ikke tager hinanden for givet eller glemmer sit sexliv. Overraskende nok mener hun dog, at de er smartest at tie stille, hvis man har været utro, da de fleste mænd ikke kan tilgive dette. Hvad det gør ved forholdet er åbenbart underordnet i forhold til målet: at bevare sit forhold! Er man derimod single, skal man lære at få mest muligt ud af det og samtidigt finde ud af, hvad det er, man ønsker - af sig selv, sit liv og sin kommende partner. Meget poppet remses der nogle mandetyper op, som man for enhver pris bør undgå: Den slemme, Mors dreng, Arbejdsnarkomanen osv., ligesom der lægges datingstrategier.

Når kærlighedslivet er blevet fikset, er det næste skridt naturligt nok moden. Vigtigst er, hvordan man kamouflerer sin uheldige kropsbygning, og vælger det rigtige tøj til abejde og børn - hvis man har begge dele skal man tilsyneladende skifte tøj flere gange dagligt. Og hvis ikke man har børn, er der tips til hvordan man ser godt ud, mens man motionerer, går på date - og endelig det smarte ventetøj. I kapitlet om karrieren er der faktisk en del gode råd til at indrette hjemmekontor, klatre op ad rangstigen, håndtere en yngre eller i det hele taget bare vanskelig chef og tage det karriereskift, man drømmer om. Herefter rettes fokus på børnene - både seriøse spørgsmål som: er det biologiske ur ved at "tikke ud", vil han ikke have børn, hvordan er det at være mor i en moden alder mm., men også de ja, desperate, som: hvad gør man, hvis ens mand er lun på barnepigen? Herefter er det tilbage til udseendet: Søvn, hudpleje, kost og små nemme øvelser til problemområder som momorarme eller hængebryster.

Det er ikke til at komme udenom: selvom bogen indeholder nogle nyttige tips er den meget poppet og overfladisk, og det, som er hyggeligt i damebladsformat, bliver næsten uudholdeligt, når det bliver blæst op til en hel bog. Jeg er heller ikke sikker på, jeg bryder mig om det billede, den tegner af kvinden som håbløst usikker og hjælpeløs, og selvom det er fint at komme med råd til, hvordan man bliver en superkvinde, ville det måske være meget fint at understrege, at superwoman ikke findes, og at man skal lære ikke at tage den slags for højtideligt. Der er jo ingen grund til at blive mere desperat end nødvendigt. Samtidigt er det svært at tage bogen alvorligt med det tutte-nuttede design, der mest af alt får en til at føle, at man sidder med en bog, der er beregnet på usikre teenagere. Dermed ikke være sagt, man ikke kan hygge sig med bogen, et par sider af gangen, når man lige er i det rigtige tøsehumør.

Køb eller bestil bogen på saxo.dk.

Caroline Jones: Desperate Housewives' guide til livet og kærligheden
Forlag: Aschehoug
Sider: 288
Udgivelsesdato: 24.05.2006
ISBN: 87-11-26737-2