Flere nyheder

 
Litteratur
Washington Dekretet

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Washington Dekretet
Ons. 23. aug. 2006

Hvor galt kan det gå? USA er på mange måder den frie og demokratiske verdens garant og er et land med over 200 hundrede års demokratisk tradition. Kan demokratiet løbe af sporet i Washington og hvor meget, eller lidt, skal der til? Disse tanker leger Jussi Adler-Olsen med i sin nyeste bog, hvor USA's nyvalgte præsident knækkes psykisk, så demokrati og borgerrettigheder tilsidesættes.

Resultatet er en spændende roman, som dog har sine lidt lange passager, og hvor man som læser til sidst sidder og spekulerer over om det beskrevne forløb er så realistisk, som der lægges op til.

Efteråret 2008, den populære demokratiske præsidentkandidat Bruce Jansen vinder som forventet en stor sejr over sin republikanske modstander. Men på selve valgnatten myrdes hans kone og ufødte barn. Denne tragedie sætter skub i en kæde af hændelser, der munder ud i kontroversielle og vidtgående lovforslag, der med drastiske midler har som mål en gang for alle at rydde op i det amerikanske samfund. Lavinen ruller hurtigt, og snart er landet plaget af frygt og på randen af en borgerkrig.

Tanken som bogen præsenterer, er spændende og foruroligende: Kan det ellers så stabile amerikanske demokrati blive kortsluttet og hvordan kan det ske? I bogen sker det via en psykisk ustabil præsident, et ikke helt usandsynligt forløb. Bogen virker meget gennemarbejdet og indeholder i et appendiks mange henvisninger til de forhold som skulle muliggøre dette.

Svagheden i historien er, at der ikke gøres meget ud af, hvad der får samfundet til at løbe af sporet, det sker bare. Der kommer den ene efter den anden hentydning og henkastede bemærkning om det amerikanske samfund destabilisering, mens størstedelen af bogens hovedpersoner sidder inde i Det Hvide Hus. Dermed sidder man som læser og ikke føler sig overbevist om at bogens forløb er så realistisk, som forfatteren vil have os til at tro. Dette skæmmer helhedsindtrykket, når den netop bliver solgt på at være uhyggelig realistisk.

Ser man bort fra det, sidder man som læser med en gedigen, solid politisk spændingsroman med et rigtigt godt sammenstykket plot. Derfor kan bogen varmt anbefales, hvis man syntes at amerikansk politik bare er lidt spændende.

Køb eller bestil bogen på saxo.dk.

Jussi Adler-Olsen: Washington Dekretet
Forlag: Aschehoug
Sider: 640
Udgivelsesdato: 12.06.2006
ISBN: 87-11-29222-9