Flere nyheder

 
Litteratur
Kirstens breve

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Kirstens breve
Tor. 31. aug. 2006

En middelaldrene mand tager ud til sit primitive hus ved den amerikanske østkyst. Med sig har han en bunke af breve skrevet af sin kone i hendes mest private øjeblikke, om hændelser, der har været så personlige, at hun ikke har kunnet betro dem til nogen.

Daniel er en succesrig arkitekt, der ved bogens start får en pludselig trang til at rejse sig og gå, og med sig tager han en stak blå konvolutter fra sin kones klædeskab, som han har fundet bag hendes sweatere. Brevene har ingen adresse, ingen indledende hilsen og er tydeligvis aldrig tænkt sendt. De er skrevet af hans kone Kirsten, som en slags terapeutisk redskab i form af nogle ikke-afsendte betroelser til sin mand. Det er ikke store, dramatiske begivenheder, der dukker frem ad brevene, men de små private oplevelser gennem et langt ægteskab - de små fortielser og nederlag, som hun ikke umiddelbart kan dele med sin ægtefælle; om kærlighed, børn, tillid og drømme.

Brevene læser han et om dagen - og som svar sender han breve retur til Kirsten, med hans reaktioner på hendes betroelser. Langsomt kommer vi ind under huden på både Daniel og Kirsten, og hele tiden håber man på en lykkelig slutning.

Kirsten er danskfødt, og Susan Moody har brugt hendes ophold i landet til at tilføje mange beskrivelser af Danmark og det at være dansk; om den danske mad, design, historie, sind og familieforhold. Et måske lidt romantiske og idylliseret billede, men sikkert det vi som danskere godt kan lide at vise overfor udlændinge: "Lange, lange frokoster på terrassen med sild i alle afskygninger - sild med vin, dild, med fløde og sennep - alt sammen skyllet ned med det ene glas snaps efter det andet, frokosten, der umærkeligt gled over i først eftermiddagskaffen med kager og mandelsmåkager til og siden eftermiddagskaffen".

I bogen introduceres termen 'kærlighedsflygtning' - som en der har forelsket sig i en udlænding og har været nødt til at forlade deres hjem, følge deres hjerte og flytte til udlandet, hvilket får en til at tænke på hendes steddatter Mary (hkh kronprinsessen) og hendes ægteskab med Frede. Dette giver bogen lidt kolorit.. ligesom hendes familiebånd med ovenstående sikkert er med til at sælge et par ekstra eksemplarer af bogen!

Kirstens breve er et ægteskabsdrama af bedste kvalitet, der får en til at tænke ens eget liv og forhold igennem. En spændende og indsigtsfuld bog om kærlighed og livet - om at gribe dagen før det er for sent.

Køb eller bestil bogen på saxo.dk.

Susan Moody: Kirstens breve
Forlag: Aschehoug
Sider: 270
Udgivelsesdato: 31.08.2006
ISBN 87-11-29260-1