Flere nyheder

 
Litteratur
En forkrøblet romance

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
En forkrøblet romance
Tir. 19. sep. 2006

"Den vidunderlige kærligheds historie" er titlen på Carl-Johan Vallgrens prisbelønnede roman; men den kunne lige så godt have heddet "En krøblings usandsynlige romance" eller "Tankelæserens hævn", eftersom halvdelen af bogen bruges på at beskrive anti-heltens hævntogt mod alle dem, der har røvet ham hans livs store kærlighed. Det er en bog, hvor lidenskaberne går højt, både hvad angår kærlighed, had og begær; men det er også en eventyrfortælling om en stor flok mennesker, der lever uset mellem os, og som af naturen har fået forunderlige gaver som erstatning for deres medfødte, fysiske defekter.

En vinternat fødes to børn på et bordel: den misdannede dværg, Hercule Barfuss, og den smukke Henriette Vogel. De to vokser op sammen, og som den eneste skænker Henriette aldrig Hercules frastødende ydre en tanke. Og han er virkelig hæslig: "Hareskåret var af en sådan art at der hverken eksisterede næse eller næsebor; i midten af barnets ansigt grinede i stedet en mørkerød fordybning, som en skål hvis flænsede kant sluttede på højde med øjnene. På den hårløse hjerneskal var der ejendommelige udvækster som mindede om sorte forstenede snegle. Tungen var kløvet som hos en slange. Knuder og buler vansirede tindingerne, huden var sprukken og skællet som en øgles. Det var et misfoster."

Herudover har Hercule kun nogle uudviklede armstumper, og han kan ikke tale. Det viser sig dog snart, at han er i stand til ikke bare at læse andres tanker, men også at tale til dem i deres tanker, så han alligevel er i stand til at kommunikere. Han udvikler et symbiotisk forhold med Henriette, der virker ganske rørende - indtil de begynder at dyrke sex. Lad os se bort fra de vanskeligheder, der måtte være at overvinde i den sammenhæng, og lad os bare acceptere, at Henriette elsker Hercule og ikke væmmes over hans udseende - MEN lige indtil de hopper i sengen, har Vallgren beskrevet, hvad der ligner et søskendeforhold mellem de to, og derfor virker det meget incestuøst, når Henriette pludselig skal føde hans søn - for næsen af hendes godtroende mand, der har frelst hende fra fængslet og Hercule fra gaden.

Da bordellet går i opløsning, skilles Hercule og Henriette i en årrække, og det er, mens han leder efter hende, at han møder alskens mærkværdige og fascinerende personligheder såsom cirkusfreaks og spiritister, og ikke mindst stifter bekendtskab med inkvisitionen, der mener, hans evner må være dæmoniske. Det er inkvisitionen, der røver Henriette fra ham og dermed sætter hans hævntogt i gang. Hvor livet i bordellet er beskrevet med en dickensk forkærlighed for de vanskeligt stillede, og hans tid med de andre vanskabninger fremstilles som et pittoresk eventyr; udpensles Hercules grusomme og ganske opfindsomme hævn med en livagtighed, man egentlig ikke forventer af en bog, der kalder sig selv en kærlighedshistorie.

Det er ikke et kritikpunkt, faktisk syntes jeg, det brutale hævntogt var en glædelig overraskelse i, hvad der lagde op til at blive en lidt for sødsuppet fortælling. Der er ingen tvivl om, at Vallgren har nydt at beskrive de forskellige misdæderes blodige endeligt, der i ligeså høj grad består af sjælelig som fysisk tortur. Problemet er bare, at romanen samlet set fremstår meget todelt, og den sidste del, der skal binde kærlighedshistorien sammen med hævnsagaen, ikke virker særligt overbevisende. Hercule får en vision af Henriette, og vupti, så stopper han sin killing spree, trækker sig tilbage uden nogen sinde at blive afsløret, og får ellers en flok børn med nogle andre kvinder, der ikke frastødes af ham, fordi han er flyttet ind i verdens første døve-samfund. Come on! Folk er jo løbet skrigende bort fra denne mand, ikke pga. hans døvhed men hans udseende. På få sider fremtryller Vallgren en lidt overbevisende lykkelig slutning, og så har vi ellers glemt de ulykkelige piger, der blev solgt på bordellerne, og de mange mennesker, der er blevet myrdet.

Hvis man kan se bort fra den amputerede slutning, er Den vidunderlige kærligheds historie faktisk en meget underholdende roman, der både viser menneskets potentiale for uselvisk godhed og grænseløs ondskab.

Køb eller bestil bogen på saxo.dk.

Carl-Johan Vallgren: Den vidunderlige kærligheds historie
Forlag: Borgen
Sider: 296
Udgivelsesdato: 24.08.2006
ISBN: 87-21-02791-9