Flere nyheder

 
Litteratur
Franske creme-desserter

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Franske creme-desserter
Tir. 19. sep. 2006

Isabel Brancqs "Franske creme-desserter" indeholder 29 opskrifter på creme desserter, der både er nemme og billige at lave, og som nemt lader sig variere. Det eneste, de kræver, er at blive lavet i god tid, så de kan nå at størkne.

Mandelcreme (Crème d'amande), Stokrosecreme (Petite crème à la guimauve), Crème brûlée med pistacienødder (Crème brûlée à la pistache) og Hindbærskum (Chantilly de framboises). Der er overraskende stor forskel på de forskellige creme desserter, selvom de følger de samme 3-4 grundopskrifter. Det betyder også, at man med nogle få ingredienser kan lave mange forskellige desserter.

Isabel Brancqs udgangspunkt er, at man kan afslutte hvert aftensmåltid med en nem og billig dessert, og det lever bogen i høj grad op til. De små kaffeskåle (Petits pots au café) og karamelcremen (Crème dessert au caramel) kan f.eks. laves af rene basisvarer på under en halv time. Men selvom både smag og konsistens er fremragende, bliver sådan en creme nemt lidt kedelig i sig selv. Heldigvis er der en del af opskrifterne, som bygger videre på disse grundopskrifter, så man får en dessert med lidt mere spræl i.

Grundlæggende er desserterne meget enkle at lave; men jeg savner alligevel lidt mere instruktioner. En del af cremerne skal f.eks. bages i vandbad, og så ville det være rart at vide, hvilken konsistens de skal have, når man tager dem ud af ovnen, før de skal køle og stivne i et par timer. Og ved hindbærskum ville det da være oplagt med en opskrift på den coulis, der skal bruges til. Til crème brûléerne vil det være en fordel at investere i en gasbrænder, men hvis man har en ovn med en god grill, kan man godt karamellisere sukkeret i ovnen.

Alle opskrifter er beregnet til 6 personer, hvilket er en smule irriterende, for det er lidt svært at lave dessert til to personer, når man som udgangspunkt skal bruge 1 æg eller 4 æggeblommer. Man skal nok heller ikke tage bogens udsagn om sunde desserter for bogstaveligt - bevares, det er ikke alle opskrifterne, der består af fløde, sukker og æggeblommer, men nogen slankekur bliver det vist aldrig.

Selve bogen er også meget lækker: praktisk format, tykke sider, der kan tåle at blive sprøjtet på i kampens hede, og nogle virkeligt indbydende billeder til hver eneste opskrift. Det største problem ved denne bog er nok, at man bliver fristet til at spise en flødedessert noget oftere, end hvad godt er.

Køb eller bestil bogen på saxo.dk.

Isabel Brancq: Franske creme-desserter
Forlag: Rosenkilde
Sider: 76
Udgivelsesdato: 15.09.2006
ISBN: 87-91303-55-9