Flere nyheder

 
Teater
Karius og Baktus

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Karius og Baktus
Tir. 26. sep. 2006



Nu er Thorbjørn Egners klassiker fra 1958 omdannet til et teaterstykke. De to frække fyre underholder i knap en time de mindste teatergængere fra Jens' mund, hvor de borer og banker, og lever et godt liv med søde sager. Lige indtil tandbørsten kommer..


Den første halvdel af forestillingen sidder børnene spændt og venter på tandbørsten, som de ved kommer. For selvfølgelig kender de alle historien om Karius og Baktus. Og da tandbørsten endelig dukker frem, er det alligevel en overraskelse. Selvom det er en klassisk historie, er visse nye elementer også kommet med. Særligt er der et nyt næsten Bamse-agtigt islæt, hvor Baktus vil være konge og bestemme over Karius, der skal være tjener og gøre som han siger. Og flere steder i forestillingen er Karius' og Baktus' hamren og banken blevet omsat til stomp-agtige rytmer, der virkelig fanger børnene.

Men ellers er der tale om ganske traditionel udgave af den elskede fortælling, og hvem kan ikke råbe med på: "Du skal ikke lytte til din mor, Jens" og "Vi vil ha' wienerbrød!". Det er en hyggelig familieforestilling, hvor forældre og bedsteforældre kan tage børn helt ned til 3-4 år med i teateret.

Slutningen er ikke helt så belærende som i bogen, hvor de to fyrer driver ud på det store hav uden håb for fremtiden - for her vælger de at sejle til slaraffenland i deres båd, hvor selv husene er af marcipan. Ikke helt forfatterens slutning, men måske meget godt, så børnene ikke bliver alt for kede af det, når forestillingen er slut - for selvom det er nogen værre fyre, så kommer man alligevel til at holde af dem.

Det er Søholm Park Teater, der står bag forestillingen. Ole Boisen og Bendt Hildebrandt spiller med stor energi Karius og Baktus, og denne nyopsætning er instrueret af Lisbeth Lipschitz fra Anemoneteatret.

Den eneste mangel ved stykket er, at de ikke inddrager børnene mere - de står foran et veloplagt publikum af flere hundrede børn, der hellere end gerne vil give deres besyv med, og alligevel foregår al dialog mellem de to skuespillere, og inddrager ikke publikum.

Et anbefalelsesværdigt stykke, der hjælper til med at få den daglige tandbørstning til at glide lettere.. for hvilket barn vil have to sådanne frække fyre til at rumstere rundt i munden.

Se spilletider.