Flere nyheder

 
Film
Gasolin'

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Gasolin'
Fre. 6. okt. 2006

Anders Østergaards umådeligt populære dokumentarfilm om det danske beatfænomen Gasolin', er nu blevet udsendt som en dobbelt-dvd, der udover selve filmen indeholder en del interessant ekstra guf. En gavmild udgivelse, der i hvert fald må være uundværlig for fans og andre, der elsker dette musikhistoriske højdepunkt i Danmark.

Filmen Gasolin'
Har man bare det mindste forhold til rockgruppen Gasolin', så er det meget svært ikke at holde bare en smule af Østergaards film om de fire gæve, charmerende kanaljer fra den hedengangne kvartet. Og filmen er også et værdigt blik på dette band, der åbenbart vedbliver at fange interessen hos både gamle og nye lyttere. Som sådan er historien - og filmen - ikke kun et nedslag i dansk rockhistorie, men også et kig tilbage i den danske kulturhistorie.

Gasolin' er et mesh-up af arkivmateriale, interviews og andre ny-optagelser samt nogle mærkværdige - og irriterende - historieilluderende iscenesættelser, der synes fuldstændigt unødvendige, når man tænker på det spændende og autentiske materiale, som Østergaard har haft til sin rådighed. Og disse fjogede tilførsler, synes jeg, trækker noget ned på filmen. At eksempelvis få nogle lookalikes til at gå rundt i nutidens København og agere nogle af de fire gassere, er decideret uinteressant, når man nu engang har fascinerende både nye og gamle optagelser af de involverede selv. Og så fremstår disse indslag ret så unødvendigt fortolkende i den overordnede sammenhæng.

Men filmen er nu god. Den fanger én med sin tone og mange gode billeder. Det er en meget varm film, der heldigvis undgår at blive alt for rørstrømsk. Den holder sit fokus på historien og dens personer, og giver et godt og solidt indblik i det nok mest populære hjemlige rockband nogensinde. Den savner måske nogle overraskende indslag, nogle mere uventede 'sandheder' om 70'ernes fire christianshavnerhelte, men hvad, filmen er trods alt både underholdende og informativ. Bandet Gasolin' har da med denne film fået et fortjenstfuldt eftermæle.

Disk 2
Ekstradisken indeholder en halv times dokumentarfilm, 'Gasolin' united', der tager sit udgangspunkt i et nutidigt møde mellem Kim, Franz, Wili og Søren, der er sammenbragt for at sammen at lytte til deres gamle plader. En munter lille halvtimes film, der er produceret alene til denne dvd-udgivelse.

Derudover er der også en tyve minutters live-optagelse fra en af Gasolin's allersidste koncerter, der foregik i Sverige i 1978. Live-tingen er et halvsvagt og lidt ligegyldigt indslag, og det er tydeligt, at bandet her er ved at være et afsluttet kapitel. Men for hardcore buffs er den sikkert interessant nok.

Sidst indeholder den anden disk også den klassiske og superfede tv-produktion 'Gas', der er en komisk og gagget fyrre minutters film, der trods sin useriøse overflade formåede især at holde sit fokus på det, der var Gasolin', nemlig musikken - og så Kim, Franz, Wili og Søren selvfølgelig.

Ude nu på dvd fra Sandrew Metronome.