Flere nyheder

 
Teater
Hvem er bange for...

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Hvem er bange for...
Man. 9. okt. 2006

...Virginia Woolf?

Edward Albees drama havde oprindeligt premiere i 1962, og nogle vil nok også huske historien fra den berømte filmatisering med Elizabeth Taylor og Richard Burton fra 1966. Det udspiller sig omkring ægteparret George og Martha, der har et noget kaotisk, nærmest destruktivt forhold, hvor de skændes og nedgør hinanden, men alligevel deler skæbne i deres afhængighed af hinanden, og den - mere eller mindre sande - virkelighed, de sammen har skabt.

Stykket tager sit udspring en sen aften efter en fest på det universitet, hvor George er ansat som underviser ved historisk fakultet. Martha har uden Georges viden inviteret den nyansatte Nick og dennes kone Honey til en godnatdrink hjemme hos dem.

Og her starter kampen...

George og Martha har været gift i mange år, og har i disse år udviklet en særlig omgangstone, hvor de både udstiller sig selv og hinanden, og gør alt hvad de kan for at strø salt i hinandens blottede sår. Martha lader ikke George glemme at hans karriere ved universitetet er mislykkedes, og til gengæld spyr han om sig med sarkastiske bemærkninger som rammer både Martha og deres unge gæster, mens facaderne for alle parter efterhånden nedbrydes.

Karaktererne fremstår på overfladen stærke og skånselsløse, og derfor slår det virkelig gnister når de krydser klinger, hvor ethvert middel til at ramme de øvrige bliver udnyttet. Men under overfladen ligger de knuste drømme og forhåbninger, der i glimt springer op til overfladen og afslører de forpinte skæbner bag. Gennem stykket kommer man hele tiden mere og mere ind under overfladen på ægteparret George og Martha, men samtidig også på deres gæster.

Originaltitlen Who's afraid of Virginia Woolf kan oversættes med "hvem er bange for den store stygge ulv", hvor den store stygge ulv, der henvises til er forfatteren Virgina Wolf (1882-1941). Hun blev kendt for at forny den litterære genre med sine beskrivelser af menneskers indre, deres oplevelser af sorg, angsten for ikke at gribe livet, det uudtalte og uopnåelige.

Titlen Hvem er bange for Virgina Woolf udtrykker altså angsten for at leve livet uden illusioner. Og netop illusionerne er en væsentlig del af den virkelighed, personerne i stykket har skabt for at kunne bære den reelle virkelighed, de er fanget i, og de skuffelser og sorger denne har givet dem.

Stykket bæres af gode præstationer af alle fire skuespillere og er både interessant, underholdende og morsomt.

Hvem er bange for Virgina Woolf kan ses på Odense teater, Sukkekogeriet indtil den 28. oktober 2006. Se spilletider.

Foto: Odense Teater