Flere nyheder

 
Teater
Natmad med oberstinden

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Natmad med oberstinden
Tir. 17. okt. 2006

"Natmad med oberstinden" er en humoristisk skildring af mødet mellem en ældre dame på et plejehjem og en Social- og Sundhedsassistent, som er specielt tilkaldt af kommunen for at få den ældre dame til at makke ret. Stykket handler også om forskellige opfattelser af livet, samt retten til en værdig død for alle mennesker, selv de ikke-elskelige.

Oberstinden spilles af Pia Rosenbaum, og hun klarer det fantastisk rent verbalt og egentlig også skuespilsmæssigt, men hendes sminkør har ikke gjort et særligt godt arbejde, for hun ligner simpelthen ikke en 80-årig. Hun ser ikke ud som om hun er en dag ældre end Social- og Sundhedsassistenten, og det går ud over troværdigheden af rollen. Hanne Felding gør det fantastisk som Social- og Sundhedsassistenten Lillian Hansen, og Ejnar Hans Jensen klarer sig godt i rollen som den let senile plejehjemsbeboer.

Stykket er fyldt med sjove bemærkninger og situationer, og der blev klukket godt nede blandt publikum. Både oberstinden og Lillian Hansen opfatter livet som en kamp og er hver især stolte af deres sejre, mens de forsøger at skjule nederlagene. Den mandlige plejehjemsbeboer repræsenterer et mere positivt og poetisk syn på livet, og han forstår meget bedre at nyde tilværelsen, selv om han tydeligvis ikke er ved sine fulde fem.

Det er nok ikke videre sandsynligt at kommunen i den virkelige verden vil tilkalde en specielt udvalgt social- og sundhedshjælper til pasningen af en gammel dame, som er særligt vanskelig. Sådan fungerer ansættelserne simpelthen ikke, men det er blot en mindre afvigelse og ikke det, man som publikum bør fokusere på i stykket.

Stykkets egentlige fokus, det er retten til at dø en værdig død, efter at have levet et værdigt liv. Når man som ældre kommer på plejehjem, har man så ret til at bestemme, hvordan man vil leve på plejehjemmet, eller skal man påduttes alle mulige aktiviteter som plejerne i bedste vilje forsøger at inddrage beboerne i? Skal selv den mest irriterende og nævenyttige beboer har ret til en ordentlig behandling, og hvordan sikrer man, at plejerne har lyst til at behandle en person ordentligt, når selv samme menneske lige har overfust en? Har man ret til selv at bestemme når man vil dø? I stykket holder oberstinden op med at spise, fordi hun vil dø mens hun er ved sine sansers fulde brug, må hun selv bestemme det, eller har personalet ret til at gå ind og tvangsfodre hende?

Natmad med oberstinden bliver især aktuelt i lyset af de nye nedskæringer der har været på plejeområdet under kommunernes budgetforhandlinger.

Se spilletider.
Fotograf: Claus Petersen