Flere nyheder

 
Litteratur
Labyrint

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Labyrint
Tir. 31. okt. 2006

Læsningen af Kate Mosses roman "Labyrint" er lige så labyrintisk, som titlen antyder. Et hav af personer, hvis begivenheder flettes ind i hinanden i et tidsrum på over 800 år, kan ikke undgå at forvirre og til tider frustrere, men samtidig er romanen fyldt med så gedigen spænding, at man ikke kunne drømme om at lægge den fra sig af den grund.

I år 2005 følger vi Alice Tanner, der under en arkæologisk udgravning falder over et gammelt gravkammer. Heri ligger hemmeligheder begravede, som folk er villige til at gøre hvad som helst for at få fingre i, og snart befinder hun og hendes nærmeste sig i livsfare. Parallelt hertil hører vi om Alaïs, en ung pige fra 1200-tallet, der midt i religionskrigenes rasen vælger at overtage sin fars forpligtelser over for et gammelt, hemmeligt selskab.

Hvor historien om Alice, og måske især Alice som person, i starten overhovedet ikke formår at fænge, er flashback'ene til Alaïs liv uhyre spændende. Vi følger ikke blot hende, men hendes familie, landsbyen og hele Frankrig under de frygtelige krige mellem katolikkerne og "kætterne". Den historiske baggrund giver ikke bare kolorit men forklarer også, hvorfor mange af karaktererne ikke kan handle anderledes, end de gør. Handlinger, der virker desperate men forståelige i fortiden, bliver dog groteske, når de gentages af personernes nutidige pendanter.

Fortidens spejl
Det viser sig nemligt hurtigt, at for alle vigtige personer i fortiden, er der en person i nutiden, der overtager hans eller hendes rolle. Selvom det forstærker den labyrintiske effekt, bogen tydeligvis sigter efter, afslører det også uhensigtsmæssigt meget om de handlende personer: Så snart vi får beskrevet Marie-Céciles kulsorte krøller og porcellænshud, ved vi, at hun er den moderne udgave af Alaïs hadefulde søster, Oriane, og dermed står det klart, at hun vil være lige så ondskabsfuld og skrupelløs som sin forgænger. Så snart man har "genkendt" en person på den måde, kender man hans eller hendes rolle, for her er de gode gode og de onde uværgerligt onde. Det er til gengæld heldigt nok, for ellers kan det være lidt svært at finde rundt i de mange personer, man bliver præsenteret for.

Springene mellem de forskellige tider og personer virker udmærket, og vi forlader vore helte med forbavsende mange cliffhangere. Båndet mellem Alice og Aläis, der først virker usikkert og uhåndgribeligt, forstærkes af denne tidsveksel, og genoplevelsen af en ulykkelig hændelse i én tid, øger angsten for, om den vil 'gentage' sig i den anden tid. Efter ca. 500 sider skifter bogen dog karakter: Alice møder her den mystiske Baillard, som på få sider fortæller om Aläis liv i de følgende tyve år - vel at mærke med en uforholdsmæssig insideviden, der gør, at man gætter, hvem han egentlig er, længe før Mosse vælger at afsløre dette. Man sidder med en lidt frustrerende oplevelse af, at de mellemliggende år bare skal overstås.

Ny Da Vinci
I bedste Da Vinci Mysteriet-stil indeholder Labyrint en lang række konspiratoriske ideer om kristne kernebegreber, her tempelridderne og den hellige gral. Dens konklusioner vil formentlig ikke forarge lige så mange som Da Vinci, men de er ikke desto mindre meget interessante og forførende et langt stykke hen ad vejen og udgør en ikke ubetydelig del af bogens charme. Og det tager alligevel noget tid, før man begynder at forstå, hvad det egentlig har på sig med labyrinterne, ringene og de hellige skrifter, så man sidder konstant og gætter med, samtidigt med at man frygter for en lang række personers liv.

En enkelt bemærkning til sproget: Handlingen foregår i Frankrig, og for så vidt virker det ikke urimeligt, at der af og til smides franske begreber i hovedet på læseren, da disse, bl.a. i deres skelnen mellem de nordlige invasionsstyrkers franske og sydfranskmændenes occitanske, i høj grad er med til at skabe bogens (fortids-)stemning. I starten følges de korte franske udbrud altid af en oversættelse, så der ikke opstår nogen forvirring; men efterhånden som man kommer længere i bogen, kan man godt risikere at få serveret adskillige sætninger på fransk, der ikke bliver oversat, så et minimum af kendskab til sproget vil ikke være en ulempe.

Trods sine skønhedsfejl er Labyrint en dejlig bog, der byder på masser af spænding.

Køb eller bestil bogen på saxo.dk.

Kate Mosse: Labyrint
Forlag: Aschehoug
Sider: 608
Udgivelsesdato: 31.10.2006
ISBN: 87-11-29229-6