Flere nyheder

 
Klassisk musik
Carmina Burana

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Carmina Burana
Tir. 31. okt. 2006
















KMF336 blev indledt d. 29/11 med en koncertopførelse af Carl Orffs korværk Carmina Burana. KMF336 er en festival med klassisk musik i Herning og Ikast-området, hvor kunstnere, der er udsprunget fra området, deltager. Ved at trække talenter hjem, er det lykkedes at lave en smuk opførelse af et svært værk.

Carmina Burana er ikke en traditionel opera med en gennemgående handling og hovedpersoner, men en samling sange, der omhandler liv og død, skabelse og undergang, kærlighed og had. Stykket er bygget på en digtsamling fra middelalderen og består af 25 sange, der synges på latin. Rent historisk menes det, at sangene kan være skrevet af en højtstående gejstlig, som kedede sig ved de religiøse tekster, og bogen, hvor sangene stammer fra, har været behørigt låst inde i et skab med forbudte bøger i klostret Benedikt Beuren, hvor samlingen blev fundet af en tysk sprogforsker i midten af 1800-tallet. Der er helt fantastiske korstykker og nogle meget flotte arier i stykket.

Denne opførelse med et kor på over 100 sangere danner grundlaget for en opsætning af dimensioner, der passer til dette monumentale værk. Selvom koret er stort, kommer man alligevel helt tæt på ved den forholdsvis lille koncertsal i Herning Kongrescenter. Dette er især tydeligt under arierne, hvor sangerne er helt fremme ved publikum. Dette giver en meget nærværende oplevelse af sangene, hvor man føler, at der ikke kun er lagt stor vægt på helheden, men også de enkelte sange.

Koncerten dirigeres af Flemming Vistisen, og det gør han med sikker hånd. Det lykkes på bedste vis at få det store kor og orkester til at spille sammen uden mislyde, men også ved med hele sin fremtoning at give hele opførelsen en meget behagelig stemning, som går fint i spænd med det nærvær, man oplever fra både koret og ikke mindst solisterne.

Koncerten trækker på tre solister, sopranen Susanne Elmark, tenoren Erik Bekker Hansen og Barytonen Robert Bøgelund Winther. Alle gør det flot, men især Robert Winther leverer en flot og følelsesfuld indsats i de partier uden korunderlægning, hvor hans stemme virkelig kommer til sin ret. Det var lidt ærgerligt, at Susanne Elmark ikke skulle synge i ret mange partier, hun har ellers en fantastisk stemme, som senest kom til sin ret i Musikdramatisk Teaters opsætning af forestillingen Aria.

Til Carmina Burana er der blevet udført en dansk oversættelse af de latinske sange, så publikum har en chance for at følge med i, hvad der bliver sunget, men i bund og grund er det mest fantastiske ved koncerten den berusende lyd af mere end 250 korsangere fra syv forskellige kor, understøttet af tre orkestre, henholdsvis Ringkøbing Amts Symfoniorkester, Viborg Amts symfoniorkester og det Jyske Ensemble. Hvis man synes, slavernes kor fra operaen Nabucco er fantastisk, så kan man lige gange den oplevelse med 10, så er vi ved at være der!

Som nævnt åbnede koncerten KMF336. Dette er en stor festival i Herning-Ikast området, som har til formål at vise de kræfter, der er i området, og promovere de to byer. Festivalen løber over 14 dage og byder på et meget varieret program, spændende fra den helt store koncert Carmina Burana over salmer og kammermusik til foredrag. Programmet antyder et stort og spændende arrangement, hvor det vil være muligt at finde noget for alle, der kan lide klassisk musik i en eller anden form.

Se spilletider på KMF336.
Foto: Jann Guldhammer