Flere nyheder

 
Litteratur
De Store Rejser

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
De Store Rejser
Ons. 8. nov. 2006

Menneskehedens største rejser og ekspeditioner, samlet i et værk. Det både lyder og er ambitiøst. Bogen starter helt fra begyndelsen med de første menneskers udvandring fra Afrika til månelandingen. Ind i mellem kommer vi forbi alt fra Hannibal og Alexander den Store til Charles Darwin og Mungo Park. Bogen spænder vidt og er godt skrevet, men med 70 rejser, bliver der med de 287 billedrige sider ikke meget plads til hver rejse. Faktisk alt for lidt.

Det vil spænde for vidt at liste alle de beskrevne rejser op. Alle de kendte er beskrevet, men der er også en række mindre kendte ekspeditioner beskrevet. Det er dem, som gør bogen værd at læse. De tre sider, der beskriver Hannibal færden over alperne og hans efterfølgende hærgen i Italien, kan man finde mange andre steder, både i litteraturen og på Internettet. Det er derimod historierne om de mindre kendte rejsende, der bidrager med noget nyt og spændende i denne bog. Der er naturligvis ikke tale om opdagelsesrejsende, som er helt glemt af historien, men nogle som er mindre kendte i den brede offentlighed, som fx Ippolito Desideris udforskning af Nepal i 1700-tallet.

Der gives også nogle gode men igen alt for korte beskrivelser af rejser i et bestemt område i en periode i historien som fx de tidligere kristne eller muslimske pilgrimme. Her beskrives fint om det samfund, de udsprang fra, hvordan og hvor de rejste og ikke mindst hvorfor. Disse beskrivelser passer fint ind mellem personbeskrivelserne op gennem historien og gør, at bogen generelt fremstår helstøbt.

Bogen er fin, hvis man ikke allerede har et vist kendskab til klodens erobring. Den kommer ikke i dybden, men kan fint anbefales som lettere læsning inden for området.

Køb eller bestil bogen på saxo.dk.

Robin Hanbury-Tension: De Store Rejser
Forlag: Gyldendal
Sider: 300
Udgivelsesdato: 23.10.2006
ISBN: 87-02-04678-4