Flere nyheder

 
Musik
Enslaved

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Enslaved
Fre. 15. dec. 2006

Torsdag den 7. december blev den nye rock og metal klub i København, Black Beauty, kickstartet på Stengade 30. Og det blev gjort med manér. Norske Enslaved var første hovednavn, så klubben viste fra start både ambitioner og god dømmekraft, for Enslaved er de seneste par år røget helt til tops i kvalitetshierarkiet indenfor den mere ekstreme metal.

Ruun
I foråret udgav Enslaved albummet 'Ruun', der var et af dette års allerbedste metaludgivelser (om ikke det bedste!). Værket fremviser et band, der om nogle mestrer den ekstreme metals utallige muligheder, og som samtidigt giver den et ordentligt skud nyt blod. Udgangspunktet er på dette nyeste album, som det har været for Enslaved lige siden debuten 'Frost' fra 1994, black metal, men genren bliver af bandet nuanceret af store doser af progrock. Nu har Enslaved godt nok masser af gange på deres tidligere albums vist evner for fokus på detaljen, men i bandets tidligere år pegede de mere ensrettet mod black metal-genren og navne som eksempelvis Bathory.

Tendenserne mod den vidtfavnende og avancerede progrock sås allerede udfoldet i samme omfang på bandets foregående album, 'Isa' fra 2005. Og med dette album in mente, så var 'Ruun's kvalitet og stil måske ikke så overraskende, for Enslaved følger mere eller mindre op på forgængeren - men hvem kan så klage over det!

Stooooor norsk black metal på Stengade 30?
Man havde måske nok sine bange anelser om, at Enslaveds store lyd og elegante, sirlige afvikling kunne ende på den negative side af mudderskalaen, nu de stod på den lille bitte scene i Stengade 30's ret så begrænsede rum. Men nej, lyden var fremragende, lige dele spidsfindig og aggressivt direkte. Alle instrumenterne stod frem, præcist som de skulle, og når bandet gik mere uforbeholdent voldsomt til værks, så holdt lyden stadig stilen uden at ende i en unuanceret grød.

'Ruun' fyldte selvfølgelig en del på aftenens setliste, hvilket jeg da også både havde forventet og håbet på. Men der blev så sandelig også plads til flere highlights fra bagkataloget - endda helt tilbage fra dengang, hvor bandets tekstside ikke var på engelsk men på norsk. Og det holdt hele vejen. Enslaved formåede på enestående facon at smede gammelt materiale sammen med nyt, så setlisten fremstod konsistent og sammenhængende.

Eld
Det blev til omkring en times tid med velsmurt, grandios og fornem black metal. De fem norske svende med hang til vikingemytologi var et mønstereksempel på, hvordan man forener musikalsk finesse og konstruktivitet med energi og ren, rå fysisk kraft. Kjempe klasse.

Sort skønhed
Men hvor fanden blev København og omegn så af denne aften? Alt for få havde fundet vej til Nørrebro, nu et af tiden absolut mest interessante nordiske metal-acts var på besøg. Men heldigvis lod Grutle Kjellson, Ivar Bjørnson og de andre medlemmer i Enslaved sig ikke anfægte specielt af den kun halvfyldte sal. De moslede på, så det var en fryd.

Koncerten denne første torsdag i december var en forrygende start for den nye klub, Black Beauty. Og jeg er sikker på, at når flere får øjne og ører op for dette glimrende initiativ på den københavnske rock og metal-scene, så skal den nok finde sit fodfæste. Det fortjener den i hvert fald.

Foto: Asle Birkeland