Flere nyheder

 
Litteratur
Historien om Marilyn

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Historien om Marilyn
Man. 8. jan. 2007

"Hun var en ganske særlig blanding af generthed og usikkerhed og - jeg vil ikke sige 'stjernecharme' - men hun vidste præcis, hvilket indtryk hun gjorde på mænd," har den store instruktør Fritz Lang udtalt, og der er ingen tvivl om, at kodeordet for Marilyn var sex, og hendes sexappeal var uomtvistelig. Et udsagn fra hende selv viser, at hun også var klar over omkostningerne ved det: "Det er problemet, et sexsymbol bliver til en ting. Men hvis jeg skal være symbol på noget, må det hellere være sex end andre ting, vi har symboler på."

Her kommer så endnu en biografi om ikonet, som føjer sig til de mere end 150 andre, der har set dagens lys siden hun døde i 1962, og man fristes til at sige, at hun kan takke sin tidlige død for, at hun stadig har denne absolutte stjernestatus, som ingen filmskuespiller før eller siden har opnået.

Denne seneste biografi på dansk bringer absolut intet nyt. Den engelske titel er The Marilyn Handbook, og det er hvad den er: En minutiøs kortlægning af hendes liv komplet med årstal og datoer over hver og en af de mere eller mindre ligegyldige film, hun medvirkede i fra 1947 og frem til sit første gennembrud med Gentlemen Prefer Blondes i 1952 (l. juni).

Det bedste ved bogen er de utallige flotte farvefotografier, som langt overstiger den skrevne tekst, og der er mange interessante imellem, som man ikke har set før. Endvidere har forfatteren rundt omkring strøet små portrætter i ord om Marilyn, udtalt af forskellige personer der var tæt på hende, og som meget præcist beskriver den magi hun udøvede. Således udtaler producenten Nunnally Johnson: "Marilyn er et naturfænomen som Niagara Falls og Grand Canyon. Man kan kun træde et skridt tilbage og lade sig overvælde."

Clark Gable, som hun spillede sammen med i The Misfits: "Der er noget ultimativt ved Marilyn. Hun er enestående feminin. Alt, hvad hun gør, er anderledes, mærkeligt og spændende, fra måden, hun taler på, til den måde, hun bruger denne storslåede torso på. Hun gør en mand stolt over at være mand."

Men til billedet af Marilyn hører også hendes humørsvingninger og sene fremmøder, som drev hendes medspillere til vanvid, da de kunne vente i timer, ja dage, på at hun dukkede op i studiet til indspilningerne. Clark Gable har også denne kommentar: "Jeg kan godt lide hende, men hun er så forbandet uprofessionel .. nogle dage dukkede hun først op efter frokost, og så ødelagde hun optagelse efter optagelse .. jeg er glad for, at den her film er færdig, hun var lige ved at give mig et hjerteslag."

- og han fik faktisk et hjerteslag og døde kort efter at optagelserne var slut. Men selvom der verserede rygter om, at hjerteslaget skyldtes den belastning, det havde været at arbejde med en person, der var så uligevægtig og upålidelig som Marilyn, så siger andre kilder, at hjerteslaget snarere kunne tilskrives de besværlige stunts, som han insisterede på at udføre selv.

Billy Wilder, instruktør på Some Like It Hot har denne vittige kommentar: "Før kunne man bede hende komme klokken ni, og så kom hun til middag. Nu beder man hende komme til maj, og hun dukker op i oktober."

Køb eller bestil bogen på saxo.dk.

Mike Evans: Historien om Marilyn
Forlag: Aschehoug
Sider: 431
Udgivelsesdato: 15.11.2006
ISBN: 87-11-30044-2