Flere nyheder

 
Litteratur
Den kolde krig

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Den kolde krig
Tor. 11. jan. 2007
Den kolde krig var en konfrontation mellem USA og Sovjetunionen med aspekter inden for våbenkapløb, terrorbalance, efterretninger, politik, rumkapløb, ideologiske forskelle med meget mere. Denne bog om den kolde krig kommer omkring det hele, men kan naturligvis ikke gå i dybden. Gaddis formår dog på fremragende vis at holde en rød råd gennem dette kolossale emne ved at fokusere på statsledernes motiver. Dette er så vellykket, at bogen klart kan anbefale for alle med bare en vis interesse for emnet.

Gaddis fokus i Den Kolde Krig er udviklingen i forholdet mellem de to supermagter og ikke mindst, hvad der foregik i statsledernes hoveder, og hvilke tanker der drev dem. Dette kan naturligvis ikke afdækkes fuldstændigt og er baseret på andenhåndskilder, men der gives et godt billede af de overvejelser, der lå bag de store og små landes førte politik, så sammenhængende mellem periodens begivenheder står klart.

For at forså den kolde krig skal man have et grundigt kendskab til 2. verdenskrig og især tiden kort efter, og den periode gennemgås
detaljeret, så man som læser får et solidt grundlag til at forstå resten af bogen.

Det er et kompliceret og mangesidet emne, bogen gennemgår, men alligevel bliver det formidlet så de fleste kan følge med, selv om ens kendskab til perioden skulle være begrænset. Bogen er forholdsvis letlæst, selv
om emnet kan være tungt, især med Gaddis fokus på politik. Han formår dog at gøre det relevant, og sætte begivenheder i relation til vores tid.

Der er dog enkelte begreber der ikke bliver forklaret ordentligt, hvilket kan skabe nogle forståelsesproblemer. Da emnet er omfattende med mange personer i spil, savner man en ordforklaring og minibiografi. Selvom bogens tekst er skrevet, så man får forklaret, hvem der er hvem, er det altid en fordel at kunne slå et navn eller et begreb op, hvis man har mistet tråden.

Da bogens fokus er politik finder man ikke mange detaljer om krige, konflikter og de mere perifære begivenheder, men det opleves ikke som et savn, da Gaddis formår at gøre dynamiken i den kolde krig rigtigt spændende, helt fra Churchills første omtale af jerntæppet til murens fald.

Køb eller bestil bogen på saxo.dk.

John Lewis Gaddis: Den Kolde Krig
Forlag: Gyldendal
sider: 456
Udgivelsesdato: 27.10.2006
ISBN: 87-02-048111-0