Flere nyheder

 
Litteratur
Hjernen

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Hjernen
Fre. 12. jan. 2007

Erwin Neutzsky-Wulffs nyeste mursten tager læseren med på en højst forvirrende tur gennem tid og rum, filosofi- og religionshistorie, videnskab og science fiction og en i ordets bogstaveligste forstand bundet kærlighed. Med sine 984 sider og et lixtal, der må formodes at sprænge skalaen, vil den nok skræmme de fleste væk; men holder man ud, bliver man belønnet med en historie, der både er smuk, skræmmende og sælsom.

Dr. Joel Williams har siden sin tidligste barndom lidt af en dødsfobi, hvilket får ham til som voksen at kaste sig ud i et eksperiment, hvor hans hjerne bliver udskiftet med en elektronisk kopi, der, da først den er gemt i tid-rum-systemet, er uopslidelig. Dermed er Joel, forstået som bevidsthed uden sit kødelige hylster, blevet udødelig. Dette forandrer radikalt hans måde at opfatte ikke blot verden, men tid, sted og eksistens på.

Hermed er bunden lagt for, at bogen kan springe i tid og sted i tænkte, parallelle universer, hvor man ikke tage noget for givet, og som læser må man finde sig i utallige brud på logikken. At Wulff udmærket er klar over, at hans roman er urimelig, viser sig i skælmske og absolut ubeskedne bemærkninger som denne: "Ville en sådan seksdimensional bog ikke være meget vanskelig at læse? Hvordan kunne der overhovedet være en fortløbende handling?" Ed smilede opmuntrende. "Hvilken anden roman ville være værd at læse?"

Hermed har han ramt sømmet på hovedet. Den er uhyre vanskelig at læse, for aldrig så snart man har fundet sig et fikspunkt i en karakter, en tid eller sted, før Wulff kaster os i en helt anden fortælling. Ofte stoppes handlingen også for at give filosofiske, religiøse eller sociologiske belæringer, fiktive forelæsninger etc. Målet hermed er det samme som de mange spring: Wulff ønsker at belyse mennesket gennem alle tider, både forgangne, de kommende og de (u)mulige. Billedet er ikke kønt, for det lykkes stort set menneskene at vende tilbage til stenalderen, men alligevel er Wulffs vision ikke uden håb eller skønhed.

Udover det utal af former, Hjernen påtager, er den også en kærlighedsroman, for det, der gør evigheden bærbar for Joel, er hans udødelige kærlighed til Sarah. En kærlighed, der gør, at de finder hinanden på tværs af tid og rum, men bestemt også en kærlighed, der er ladet med begær og seksualitet. I det lange løb kan det være lidt trættende at læse, at Sarah nu endnu en gang er blevet bundet og spændt afventer sin afstraffelse, men Wulff mestrer kunsten ikke at udpensle sin sexscener så meget, at de bliver for usmagelige.

Bogen er på mange måder nyskabende, både i sin form og sit indhold, men om man synes, at den er genial eller bare frustrerende, må i sidste ende være et temperamentsspørgsmål.

Køb eller bestil bogen på saxo.dk.

Erwin Neutzsky-Wulff: Hjernen
Forlag: Borgen
Sider: 984
Udgivelsesdato: 16.11.2006
ISBN: 87-21-02864-8