Flere nyheder

 
Film
This divided State

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
This divided State
Man. 15. jan. 2007




På coveret står: "Første Michael Moore film - siden ‘Fahrenheit 9/11'". Dette er imidlertid misvisende. Den kontroversielle instruktør har faktisk intet at gøre med skabelsen af "This divided State". Derimod handler filmen om Michael Moore - eller rettere sagt: de reaktioner, han fremkalder i en lille, konservativ by i Utah.

Studenterrådet på det lokale college, Utah Valley State College (UVSC) har inviteret den kontroversielle dokumentarfilminstruktør til at tale op til det amerikanske præsidentvalg 2004. I den forbindelse har Moores kollega, Steven Greenstreet, i perioden op til Moore's ankomst, fulgt folk på og omkring UVSC, og det er krasse sager, vi er vidner til.

Star Wars
På den ene side står de gode: professorerne og de studerende, der med glød i stemmen forsvarer arrangementet med argumenter om retten til fri tale. De helt store helte er de to ledende medlemmer af studenterrådet, som har stablet det hele på benene. De står fast på, at besøget skal gennemføres, og i filmens optik er der ikke langt mellem dem og Stjernekrigens helte.

Modstanden er ellers til at ta' og føle på. På kraftens mørke side står kejseren i form af den lokale rigmand Kay Anderson, der har et noget alternativt forhold til ytringsfriheden. Han taler om Moores besøg som en hån mod lokalsamfundets værdier, og går så langt som til at vifte med en check på 25.000 dollars for at dække tabet ved at skulle aflyse besøget. Af andre "onde" repræsentanter kan nævnes den veltrimmede, pluskæbede arketype på en republikansk student, der samler underskrifter ind mod at bruge 40.000 dollars på et sådant besøg. De, der skriver under, virker dog ligeglad med pengene, men slår i stedet på, at Moore er "uamerikansk" (det løber én koldt ned af ryggen hver eneste gang, man hører det ord).

Der er med andre ord langt mellem parterne (hvilket titlen også antyder), og det er de skrappe midler, "de onde" tager i brug. Demonstrationer, højlydte skænderier samt trusler om retsager og det, der er værre gør hele forløbet til lidt af et freakshow, og som leverpostejfarvet, konsensussøgende dansker er det svært at se, hvor relevant hele cirkusset er (jeg ku' faktisk forestille mig, at folk i New York har det lidt på samme måde).

Manipulation
En seriøs anke mod This divided State kunne være, at den i hele sin stil virker dybt manipulerende. Imidlertid behøver det jo ikke at være et problem. Moore dyrker jo præcis de selv samme dyder med skamløst at jonglere med halve sandheder og hele udeladelser, men han har væsentlig mere held med det. Det skyldes emnerne. Hvis man skal sammenligne denne film med Moores Bowling for Columbine og Fahrenheit 9/11, så omhandlede de to sidstnævnte film temaer, som enten var dybt relevante i et nationalt (Bowling..) eller internationalt (Fahrenheit..) perspektiv.

Dette kan man desværre ikke sige om Greenstreets film. Godt nok gøres der ihærdige forsøg på at ophøje stemningen på UVSC til et symbol på nationens generelle tilstand, men det bliver aldrig til andet end et postulat. Dermed står kun manipulationen tilbage, og hvor underholdende det end måtte være, så er det ikke andet end, hvad min mor ville have kaldt fis i en hornlygte.

Filmen er ude på DVD fra Scanbox