Flere nyheder

 
Litteratur
Jelne

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Jelne
Fre. 26. jan. 2007

I denne debutroman af Henriette Elmstrøm Møller får vi lov til at komme ind under huden på Jelne, der forsøger at genopdage sin tabte barndom, da hun mister alt det, som hun troede, at hun havde.

Jelne har levet sit liv tre forskellige steder. Indtil hun er 7 år, bor hun på Møn med sin mor. Fra hun er 7 til hun er 19 år bor hun hos sin morfar i en lille by i Østjylland. Herefter flytter hun til København. Og det er her vi møder Jelne i starten af bogen. I København på Nørrebrogade i kæresten Kaspers lejlighed, som hun har delt med ham de sidste 4 år. Men Kasper har fundet en anden, og Jelne er igen alene.

"Hun ser deres liv forsvinde med billederne ud i luften. Kassen bliver tømt i løbet af ingen tid. Hun ser billederne på gaden og på fortovet, de ligger spredt. Hun lukker vinduet og sætter sig ned. Så sidder hun dér i sin røde trøje med ryggen op ad radiatoren og hvisker med sig selv."

I løbet af de første 60 sider får læseren lov til at opleve den dybeste følelse af tab et menneske kan opleve. Barnet, der mister sin mor, og den unge kvinde, der mister sin kæreste og den fremtid de kunne have haft sammen. Efter bruddet med kæresten følger vi Jelne på en rejse tilbage til sin barndom. En barndom præget af de tab hun tidligt har oplevet - og en hukommelse der ikke altid passer med andres oplevelse af tiden. Det er en fortælling om frygten for at gentage sin mors fejltrin. For at komme videre med sit liv er Jelne nødt til at forstå ikke blot de fejl hun selv har lavet, men også dem hendes mor og morfar har gjort. Hullerne i hendes barndom skal fyldes, før hun kan genoptage sit liv.

Henriette E. Møller skriver så utrolig levende, at man som læser sidder tilbage helt stum og føler sig helt inde på livet af Jelne. De meget korte sætninger giver en meget aktiv og dynamisk oplevelse. Flere steder er dialoger mellem personer med til at gøre oplevelsen endnu mere levende - man føler nærmest, at man står lige ved siden af dem og overhører samtaler, som man ikke burde høre. Normalt synes jeg ikke dialoger virker godt i en roman, men disse ligger man næsten ikke mærke til - de falder ganske naturligt ind i sammenhængen. Måske fordi hele bogen er holdt i meget korte sætninger.

En god og indlevende bog, om at føle sig alene i en verden af mennesker. Om at forstå, hvor man kommer fra, for at høre til et sted og kunne komme på den rette vej med sit liv. Allerede nu glæder jeg mig til Henriettes næste bog, for med denne debut er hun absolut på rette vej!

Køb eller bestil bogen på saxo.dk.

Henriette Elmstrøm Møller: Jelne
Forlag: Gyldendal
Sider: 216
Udgivelsesdato: 25.01.2007
ISBN: 978-87-02-05547-4