Flere nyheder

 
Teater
Spillemand på en tagryg

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Spillemand på en tagryg
Man. 19. feb. 2007



Det er i år 50 år siden Fredericia Teater blev indviet, og det fejrer man ved at opsætte en af de mest populære broadwaymusicals nogensinde - "Spillemand på en tagryg". Et stykke som foregår for 100 år siden, men hvis indhold alligevel er lige så relevant i dag.

I første halvdel af stykket er der masser af handling, dejlige sangnumre og flotte koreografier. I anden halvdel er det som om stykket taber pusten, og det er her vi skal se hvordan Tevye udvikler sig.

Tevye er jøde og da han bliver udsat for en masse udefrakommende ændringer og omskiftninger holder han godt fast i sit folk og deres traditioner. Det gør ham tryg i en usikker tilværelse, hvor han hele tiden føler, at han skal passe på at holde balancen - ligesom en spillemand på en tagryg.

Hans fem døtre synes derimod at traditionerne er som spændetrøjer og én efter én bryder de mønstrene. Den første vil giftes af kærlighed uden at se på om manden er rig nok til at forsørge hende. Den næste gifter sig med en student og synes ikke de behøver spørge Tevye om tilladelse først, som det sig hør og bør.

I begge tilfælde ender det med at Tevye efter en tids argumentation med sig selv, giver sig og er glad på døtrenes vegne. Da den tredje kommer og vil giftes med en russer er det dog slut. Tevye har givet sig og strakt sig langt, men dette kan han ikke gå med til uden selv at knække.

Samtidig med omvæltningerne i sin egen familie, bliver Tevye også konfronteret med omvæltninger i samfundet, hvor jøderne bliver mere og mere ilde set. De ender med at blive smidt ud af deres huse, og bedt om at rejse fra Rusland, hvilket historisk set forårsagede en enorm udvandring i begyndelsen af 1900-tallet, hovedsagligt til USA, men der kom også en del til Danmark.

Kurt Ravn har fået hovedrollen som mælkemanden Tevye, som har masser af humor og synger en af forestillingens mest markante sange nemlig "hvis jeg var en rig man". De fleste vil nok have hørt den i den engelske udgave "If I were a Rich man" med Roger Whitaker. Kurt Ravn klarer alle sider af den krævende rolle med bravour. Resten af ensemblet, som blandt andet består af Pia Rosenbaum, Kirsten Norholt, Jarl Forsman, Kaspar Le Fevre og Rune Høek Møller for at nævne nogle få, klarer også deres roller flot. Skuespillet er overbevisende, dejlige sangstemmer og flotte dansenumre. Det bliver ikke bedre!

Det er også på sin plads at rose Hans-Christian Leonard som har stået for koreografien. Især er scenen hvor jøderne og russerne skiftes til at danse hver for sig og sammen, helt fantastisk skruet sammen og man skulle tro at skuespillerne i virkeligheden var professionelle dansere. I det hele taget funger scenografien virkelig godt. Scenen er enkelt opbygget, men fungerer i forhold til historien.

Forestillingen er instrueret af Pia Rosenbaum, som også spiller en af hovedrollerne i stykket. Pia Rosenbaum er selv jøde og hendes oldefar var ligesom stykkets hovedperson, mælkemand i en by i det tidligere sovjetunionen, så Spillemand på en tagryg har en særlig plads i hendes hjerte.

Se spilletider