Flere nyheder

 
Litteratur
Djævlebarnet

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Djævlebarnet
Tor. 15. mar. 2007

Mia Brandstrup Andersens tredje børnebog, "Djævlebarnet", er en gedigen gyser, der godt nok kræver, at læseren accepterer frygteligt meget hokus pokus uden den store forberedelse, men som til gengæld også leverer vaskeægte gys og spænding i et flydende og letlæst sprog.

Tolvårige Vigga elsker at spille computerspil med sin bedste veninde, Lucy, men en dag falder de over et anderledes spil. Det handler om en pige, Eliana, der er blevet myrdet, og hvis død skal hævnes; men da det viser sig, Eliana virkelig har levet, får Vigga snart mistanke om, at også det forestående hævntogt er blodig alvor. Heldigvis får hun hjælp af sin clairvoyante (!) farmor, der som den eneste forstår, hvad der er på færde.

Der er steder, hvor Mia Brandstrup Andersen smører lidt for tykt på - og den clairvoyante bedstemor hører helt klart til i den kategori. Det virker lidt, som om det bare er en fiks måde at annoncere nogle overnaturlige begivenheder på, som hun ellers skulle have forklaret og underbygget over mange sider. Her får man sandheden serveret af en ånd, og så er det bare at sluge den!

Det er gennemgående for bogen, at beskrivelser og forklaringer holdes på et minimum, også hvad angår personerne og deres motiver. Nu opleves det hele selvfølgelig gennem barneøjne, hvilket både forklarer og undskylder en hel del; men de fleste personer forbliver lidt for stereotype. Der er dog lagt kraftigt op til en toer, hvor persontegningerne formentlig vil blive nuanceret lidt.

Først og fremmest er Djævlebarnet dog en gyser, og hvis bare man ser bort fra de små irritationsmomenter, virker den rigtigt godt. Man bliver vitterligt bange på Viggas vegne, og det er ikke nemt at gennemskue, hvem djævlebarnet, en hævnende ånd i en menneskekrop, egentlig er, før det er for sent. Den byder på gedigen spænding for børn og unge omkring de 11-13 år, der naturligvis også vil genkende Viggas skoletræthed og problemerne med veninden. Da fokus dog er på computerspil og mordgåder, er den på ingen måde kun henvendt til piger. Den kræver dog stærke nerver, og bør nok ikke læses, når man er alene hjemme!

Køb eller bestil bogen på saxo.dk.

Mia Brandstrup Andersen: Djævlebarnet
Forlag: Sesam/Aschehoug
Sider: 128
Udgivelsesdato: 15.03.2007
ISBN: 978-87-11-22814-2