Flere nyheder

 
Litteratur
Gnomernes flugt

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Gnomernes flugt
Tir. 15. maj 2007



Her kommer endelig en samlet udgave af Terry Pratchetts magiske fortælling om Gnomerne, der stammer fra en stjerne langt borte, men som nødlandede på jorden for mange tusind år siden. Så mange år siden, at de har glemt deres oprindelse. Det eneste bindeled er 'Tingen'.



Her en ægte klassiker, hvor de 3 bøger i serien nu kan læses i sammenhæng. En bog der virkelig fortjener at blive læst og genlæst. En bog med masser af humor og sarkasme.. en bog der ironisk pirker til planeten Jordens beboere, til deres religion, livsopfattelse og opførsel.

I første bog Varehuset møder vi Gnomerne, der har boet i Varehuset Brødr. Arnold (etabl. 1905) et velrenommeret og gammelt stormagasin med 'Alt under et tag', så længe nogen gnom kan huske. Så længe at de har glemt, at der er et 'Udenfor' med sol, vind og regn, lige indtil rottejægeren Maklin og hans lille stamme fra verden Udenfor ankommer. Med sig har de bragt 'Tingen', der kan fortælle, at de alle må flygte fordi Brødr. Arnold (etabl. 1905) skal rives ned om kun få uger. Men det er svært at få varehus-gnomerne til at forstå og acceptere, at den verden er større end det kendte varehus - og at det kun har kort tid tilbage.

"II. Thi han har sendt os en lastvogn, og menneskene læsser den med alt, hvad gnomer har nødigt. Det er et tegn. Alt skal Væk. Også vi - Gnomernes Bog Udgange Kap. 2 v. II".

Tingen var gået i arv fra generation til generation og ingen af gnomerne forstod den helt, men da den igen kom i nærheden af elektricitet begyndte den at tale til dem. Den fortæller, at den er en tænkende maskine fra det galaktiske opmålingsskib gnomerne kom hertil i for tusinder af år siden, men som de måtte efterlade på månen pga. en motorfejl.

Maklin leder med hjælp fra Tingen gnomerne i flugten fra varehuset Brødr. Arnold (etabl. 1905) til det nedlagte stenbrud. En flugt der indebærer, at mange små gnomer må styre en kæmpestor lastbil med snore, vægtstænger og signalflag. Men gnomerne er trods deres konservative indstilling og indbyrdes stridigheder opfindsomme og arbejdsomme, og de kommer i sikkerhed i stenbruddet med Brødr. Arnolds (etabl. 1905) hjælp.

Stenbruddet er fortællingen om 'Vinteren' og 'Det Store Slag' med de mennesker, der vil genåbne stenbruddet. Et slag, hvori gnomerne vækker den store drage Jekub i bjerget til live. Om gnomernes kamp mod alt det nye og kampen for at forstå (eller fortrænge) al den nye viden.

"V. For der er intet, som kan komme i vejen for os, for dette er Jekub, der ler ad hindringer og siger brrm.brrm. Gnomernes Bog, Jekub Kap 3 v. V".

Mens gnomerne kæmper i Stenbruddet er en lille gruppe bestående af Lederen Maklin, Abbeden Gurre og den unge ivrige Angalo taget til Florida (hvor det så end er - på den anden side af det mægtige vandreservoir) for at sende 'Tingen' op med en kommunikationssatellit (hvad det så end er), så den kan få kontakt med Skibet på månen. Samtidig vil Abbeden Gurre finde Brødr. Arnolds Sønnesøn Michael 39, der skal overvære opsendelsen, for at bede ham om hjælp.
Det Store Skib er fortællingen om de tre's dristige rejse tværs over USA med Concorden til NASAs opsendelsesplads i Miami.

"VIDENSKAB: En måde, man kan finde ud af tingene på, og derefter få dem til at fungere. Videnskaben forklarer det, der hele tiden sker omkring os. Det gør RELIGIONEN også, men videnskaben er bedre, fordi den kommer med nogle mere forståelige undskyldninger, når den tager fejl.. Fra Naturvidenskabeligt leksikon for den interesserede unge gnom."

Fra gnomernes perspektiv får vi lov til at få et indblik i de mærkelige menneskers liv og færden på Jorden. Mennesker, der måske besidder en vis form for intelligens, men som er langsomme og klodsede. De lever i en stor, lang, langsom verden, og har ingen anelse om Gnomernes eksistens. De tror, at de er alene i verden, men bruger alligevel al deres tid på at lave historier om ting, der ikke eksisterer, hvilket gør dem frygtelig ensomme uden at vide det!

God læselyst, og må 'Forårstilbud til Drømmepriser' være med Jer! En fantastisk anbefaling af denne bog, uanset om man er 10 år eller 50 år.

Køb eller bestil bogen på saxo.dk.

Terry Pratchett: Gnomernes flugt. Varehuset. Sten bruddet. Det store skib.
Forlag: Borgen
Sider: 498
Udgivelsesdato: 15.5.2007
ISBN: 978-87-21-02981-4