Flere nyheder

 
Litteratur
Bjørnestrategien

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Bjørnestrategien
Tor. 24. maj 2007



Her kommer en lille let bog i en lang række af letlæste selvhjælpsbøger.
Denne gang forklædt som en lettere irriterende dyrefabel om skovens dyr, der
alle har hver deres at slås med. Heldigvis kommer de kloge bjørne dem til
hjælp med bjørnetips til et godt liv.




Til nytårsmødet mellem skovens dyr i den hemmelige skov hinsides de blå bjerge, finder de ud af, at deres liv går skævt:

De fleste af Jer arbejder døgnet rundt, men kommer alligevel ikke på den grønne gren! Arbejdet tårner sig op som et kæmpe-bjerg, man aldrig kan bestige, og I har knap nok tid til at tage jer af jer selv og jeres kære.

Heldigvis kender den kloge ugle Ulrikke svaret - de skal opsøge de kloge bjørne, som kender hemmeligheden ved et velfungerende liv.

Bjørnene Bruno, Brunhilde og Junior redder de fem dyr, som er sendt ud for at hente bjørnene. Og heldigt for bjørnene har dyrene i søvne fortalte dem, hvad de mangler, og hvad de hver især ønsker sig af livet. Første lektion af 10 starter nu, gennem hvilke bjørnenes visdom skal give de forvirrede dyr indre ro og styrke..

Lektionerne giver herefter hvert af dyrene deres eget råd med på vejen. Den dovne Jens-Rudolf Hjort skal f.eks. 'udnytte sin kostbare tid' og ikke lade tidsrøvere (personificeret i fablen ved de snedige tidsrøvere Riff og Raff) stjæle sin tid. Ved at få et los bagi kan enhver persontype, der ofte udsætter ting og ikke rigtig kan tage sig sammen (som Jens-Rudolf Hjort) ifølge denne bog bringes til at indse sin egne mangler og komme videre mod målet - et velfungerende liv!

Bogens filosofi er måske som overordnet indgangsvinkel helt rigtig, men man skal nok ikke tro, at man kan ændre sit liv ved at læse en lille fabel på 100 sider. Bogen fortæller alle de rigtige ting - alle de ting man godt ved, og som ved læsning forekommer genkendelige og selvfølgelige. Men der er ikke rigtig nogle nye træk eller overraskelsesmomenter i fortællingen, og den bliver derfor lidt kedelig.

Til sidst i bogen er en samlet liste med de 10 bjørnetips og en test - på 10 spørgsmål - der tester hvilket arbejdsdyr, man selv er. Man kan derefter slå op og læse om 'sit dyr' og få 7 målrettede bjørnetips til at få bedre styr på sit liv.

En meget letlæst bog med en masse letfordøjelig livsfilosofi. Nogle rigtige værktøjer giver den ikke, men en masse råd og lidt let underholdning dog uden at være sjov. Den er snarere moraliserende og satirisk, og som sådan er nydeligt eksempel på en fabel.

Lothar Seiwert: Bjørnestrategien - Ro giver styrke.
Forlag: Borgen
Sider: 121
Udgivelsesdato: 24.5.2007
ISBN: 978-87-21-02908-1