Flere nyheder

 
Litteratur
Gravflab Flink

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Gravflab Flink
Fre. 15. jun. 2007

Derek Landys "Gravflab Flink... mere levende end død..." er en fantasifuld og spændende fortælling om den 12-årige Stephanie, der sammen med et levende skelet prøver at opklare sin onkels mystiske død. I en verden fyldt med magi, der hverken er stjålet fra Tolkien eller Rowling, må de to snart kæmpe for deres liv - og for hele verden.

Stephanie lever et helt almindeligt liv, indtil hendes onkel dør og hun møder hans gode ven, mesterdetektiven Gravflab Flink, en magiker der blev slået ihjel for længe siden og som nu "lever" videre som skelet. Nu åbner en helt ny verden sig for Stephanie, der stædigt insisterer på at være med i jagten på hendes onkels morder, en magisk men farlig verden, der er fyldt med uhyrer og onde kræfter.

Bogen er et morsomt og vellykket konglomerat af detektiv- og fantasygenren, der åbenlyst bekender sine litterære rødder, og f.eks. pludselig omtaler H.P. Lovecrafts fortællinger. I det hele taget forholder Derek Landy sig kærligt ironisk til genrerne, hvilket gør bogen dejligt uselvhøjtidelig. Den friske, ungdommelige tone vil bestemt også tiltale de yngre læsere.

Handlingen er hæsblæsende og relativt uforudsigelig og samtidigt fyldt med små jokes. De gode er ikke "kun" gode, men de onde er virkelig onde, og det er ikke nemt at forudsige, hvem der slipper helskindet gennem romanen. Alt i alt en virkelig god børnebog til de eventyrlystne unge læseheste.

Mette Skot Perschke har valgt at oversætte titelpersonen Skulduggery Pleasants navn til Gravflab Flink. Navnet klinger nok lidt mere dystert på engelsk, men det er jo altid en lidt umulig opgave at oversætte sådanne navne - jeg har i hvert fald svært ved at komme med et bedre bud. Det er dog ikke uvæsentligt i netop denne bog, hvor karakterernes navne viser sig at have en meget stor betydning i fiktionen. Ellers er det en fin oversættelse med et flydende og medrivende sprog.

Der lagt kraftigt op til en efterfølger, selvom bogen dog er så venlig at afslutte handlingen og kun efterlader få løse tråde, og det skal nok blive morsomt at følge Gravflab og Stephanie på nye eventyr i underverdenen. Der er naturligvis også en (engelsk) hjemmeside til bogen, hvor man blandt andet kan høre et interview med Gravflab.

Køb eller bestil bogen på Saxo.dk.

Derek Landy: Gravflab Flink... mere levende end død...
Forlag: Borgen
Sider: 312
ISBN: 978-87-21-02910-4