Flere nyheder

 
Litteratur
Kvinders løgne

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Kvinders løgne
Ons. 27. jun. 2007



En forfriskende anderledes samling af fortællinger fra Sovjettiden, hvor kvinders løgne er i centrum. Kvinders liv er spundet ind i hinanden, og fyldt med de løgne, som de har skabt for at overleve en trist og grå hverdag. 'Kvinders løgne' er et naturfænomen - 'som birketræer, mælk og humlebier'.




Ljudmila Ulitskaja er en af Ruslands mest læste forfattere og har modtaget flere priser for sit forfatterskab. Dette er hendes tredje bog oversat til dansk - og den er et friskt og anderledes pust fra en sovjettid, som man sjældent læser om, men som er fyldt med historier, der mangler at blive fortalt.

I 6 forskellige fortællinger kæder kvinden Zjenja bogens historie sammen. Historier finder sted over en godt 20-årig periode, fra den første historie fra midten af 1980'erne, der finder sted, da hun som ung kvinde holder ferie med sin 3-årige søn på Krim, til sidste historie i vor tid, hvor hun som midaldrende kvinde kommer ud for en ulykke, der bringer gamle historie frem i nyt lys.

I forordet sammenligner Ulitskaja mænd og kvinders løgne. Mandens løgne er store, strategiske løgne fyldt med bagtanker og egoisme, mens kvindens løgn er små og charmerende. Kvinder "lyver i forbifarten, tilfældigt, formålsløst, lidenskabelig, pludseligt, lige så stille, inkonsekvent, desperat og fuldstændig uden grund..". Ulitskaja giver med sine fortællinger et indblik i mange forskellige kvinders liv, og deres løgne. Den forklarer ikke grunden til disse løgne - for kvinders løgne har netop ingen bagtanker. Ulitskaja belyser blot med sine fortællinger løgnen og dens liv.

Der er historier om små pigers løgne om et fantasi-univers, den unge pige, der lyver om affæren med en ældre mand, for at få opmærksomhed. Der er de prostituerede, der lyder for at overleve, og der er mennesker, der lyder uden nogen umiddelbar grund. Tilhørerens afsløring af løgnen, som oftest Zjenja, fører hver gang til stor skuffelse. Men i bogen slutning bliver man også i tvivl om Zjenjas fortælling - for hvor meget er virkelighed og hvor meget er løgn?

Historierne er korte afsluttede fortælling, hvor kvinderne er i centrum, mens mændene i Zjenjas liv hele tiden er i periferien, hendes 2 drenge og hendes ægtemænd. Det er historien om Zjenjas veninder og bekendte, og med mange hentydninger til livet i Sovjet, og hvad man måtte gøre for at overleve det. Det er en god bog, med kvinders liv i Sovjet som ramme, men også en bog med en mere almengyldig oplevelse af kvindeliv og kvinders løgne - og kvinders oplevelse på løgnen.

Køb eller bestil bogen på saxo.dk.

Ljudmila Ulitskaja: Kvinders løgne. Fortællinger.
Forlag: Gyldendal
Sider: 222
ISBN: 978-87-02-04442-3