Flere nyheder

 
Teater
Xofia på Vildskud

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Xofia på Vildskud
Lør. 18. aug. 2007




Forestillingen MIT RUM - Schh! hør nu på mig, er en anderledes teateroplevelse på dette års Vildskudsfestival. Forestillingen er en interaktiv lydinstallation, hvor man selv skal tage kontakt til de medvirkende for at høre noget. Lyden er kun i de enkelte aktøreres høretelefonerne og kommer man tæt på, får man deres høretelefoner på. Ellers er der helt, helt stille i rummet...


Et mørkt rum
Lydinstallationen foregår på Jazzscenen i Huset i Magstræde. Rummet er kun oplyst af enkelte elpærer rundt omkring på gulvet, fortrinsvis ved installationerne. Ved hver installation sidder der en person med høretelefoner på. Som publikum skal man helt hen til disse personer og tavst tage kontakt, så får man høretelefonerne på og indgår derved selv i installationen, imens man hører enten lyde, musik eller en som taler.

For at beskrive et lille udvalg af installtionerne kan der nævnes; en pige som sidder bag en computer på nogle puder på gulvet. Sætter man sig ved siden af hende, får man en rød slikkepind og høretelefoner på. Imens skriver hun sine tanker om én på sin computer. En sær oplevelse, hvis man synes, hun opfatter en forkert, for der er ikke mulighed for at protestere. En fyr står og danser midt i rummet og kommer man tæt på, indbyder han én til en stille dans. Han overrækker høretelefonerne til dem, han danser med. En anden sidder ved et bord og byder på en kiks og en sjat kaffe. I hendes høretelefoner er der elektronisk musik. En pige sidder ved en bar og her hører man hendes tanker om sig selv og, hvordan hun tror at andre opfatter hende.

Oplevelsen
Da jeg kom ind i rummet følte jeg mig først lettere utilpas... Hvad skal man? Hvordan kommer man til at høre noget? Tør jeg gå hen til en af dem? Hvem er publikum og hvem er performere? Men så tog jeg mig sammen og gik hen og satte mig hos en af de formodede aktører, og derefter var det bare at skifte rundt mellem installationerne. Senere så jeg den selv samme vildrede, som jeg selv have følt, reflekteret i ansigterne hos de nyankomne.

Det er altså meningen, at man skal overvinde sig selv, og tage kontakt til aktørerne. Nogle gange går der lang tid før kontakten besvares. Man skal ligesom overvinde en uskreven lov om sociale kodekser for, hvordan man kontakter folk, man ikke kender, og sætte sig helt tæt hen til dem og smile opfordrende.
Tager man ikke denne kontakt, er der ikke noget at hente i denne forestilling. Det er op til en selv. Dog er der en video, hvor tre performere laver 80ér work out med store smil, og dertil er der udstillet nogle breve omhandlende installationen. Disse kan man se uden videre.

Ideen
Ideen med denne interaktive lydinstallation fungerer rigtig godt. Det er en opfording til at overvinde "usynlige" barrierer og kaste sig ud i denne lydoplevelse. Det er både interessant at se på og "deltage" i. Det eneste minus er, at der på et tidspunkt var så mange inde i rummet, at der nærmest dannede sig køer ved installationerne, hvorved en del af effekten gik væk. Der opstod ligesom en desperation for at komme til, da man ikke kunne undgå at føle sig lidt utilpas ved bare at gå rundt og kigge.

Publikum som aktører
Det er publikum, som afspejler følelser, da de gennemgår flere stadier i denne forestilling. Det er bl.a. forundring, usikkerhed og nysgerrighed, dernæst en slags ahaoplevelse, når det går op for folk, hvad denne installation går ud på, og siden at man selv deltager ved at sætter sig hos aktørerne og få hovedtelefonerne på. Herved opnåes en modsat effekt, da det er publikum, som gennemgår en form for udvikling i forestillingen og ikke skuespillerne, hvilket er stik modsat i forhold til en "normal" forestilling, hvor man følger en eller flere karakterers udvikling.
Forestillingen sætter en del reflektioner i gang og den fungerer fint, både som helhed og i de enkelte installationer.

Xofia
Xofia er en forening for scenekunst og visuelle medier som har eksisteret siden 2002 og producerer forestillinger i det københavnske undergrundsmiljø. Xofia er en gruppe man kan støde på hvor som helst, bla. i kældre, på slotte, køkkener, Roskilde festivalen osv.

Vildskud
Vildskud teaterfestival er teaterbranchens årligt tilbagevendende ungdomsoprør og en festival for uafhængigt teater. Uafhængigt teater går ind og udfordrer den gængse skelnen mellem amatør og professionel. Festivalen dækker det ambitiøse amatørteatermiljø, alle dem der balancerer midt mellem, samt det professionelle teater, der står uden for etablerede teater.

Læs mere på: www.vildskud.dk