Flere nyheder

 
Litteratur
Nedtælling til mord

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Nedtælling til mord
Man. 27. aug. 2007




Integrationsministeren myrdes i første kapitel, og så er scenen sat til et indviklet og spændende opklaringsarbejde, der blandt andet involverer mafia-virksomhed og handel med kvinder fra østlandene til prostitution i den københavnske underverden. Endvidere spiller genkendelige aktører fra den aktuelle politiske scene en ikke ubetydelig rolle i intrigen.

"Nedtælling til mord" er den fjerde roman i serien om Karin Sommer, journalist på Sjællandsposten. Integrationsministeren Anne Elisabeth Bülow bliver skudt ned på sin morgenløbetur tirsdag den 6. juni. I denne sidste dag i hendes liv er vi inde i hendes bevidsthed. Hun gør sig tanker om pressemødet samme dag, hvor hun efter påbud fra statsministeren og hans spindoktor skal meddele, at hun forlader posten som integrationsminister af helbredsmæssige grunde, af stress. Men det antydes, at der er andre grunde, en skandale, som for alt i verden må dysses ned. Derefter starter en veritabel nedtælling til mordet, for i 2. kapitel spoles der tilbage til onsdag den 3. maj, 34 dage før mordet på AEB, i 3. kapitel til torsdag den 4. maj, 33 dage før mordet på AEB, og sådan fremdeles indtil dagen for mordet.

Hele forhistorien og alle de begivenheder, der fører til mordet, oprulles, og her spiller Karin Sommer en vigtig rolle. Hun er en moden kvinde, der elleve måneder før sin pensionering får tilbudt en rejse til Litauen, hvor hun skal undersøge om den danske støtte ordning til østlandene administreres på forsvarlig vis. Det lyder ikke umiddelbart ophidsende, og Karin er da heller ikke voldsomt interesseret i at besøge svinefarme, men hun berøres af 'the human touch' i skikkelse af en gammel bedstemor, der beder hende tage en pakke med pølser og sokker med til sit barnebarn, der er taget til København. Via denne unge mand Zigis kommer hun på sporet af alle hånde ulovligheder, der involverer alt fra brug af illegal udenlandsk arbejdskraft til import af unge kvinder fra østlandene, for som det hedder: 'Man blev klar over, at der var penge i piger. Mange penge. I Europa var luderne blevet mere og mere sølle. Beskidte, sindslidende og narkomaner - hele bundtet. Men i de baltiske lande var luderne friske, unge, kønne og villige, - helt syge efter at tjene penge til alle de nye forbrugsgoder.

Men da det jo er integrationsministeren, der er blevet myrdet, må den skyldige efter al sandsynlighed findes blandt ofrene for den danske udlændingelovgivning, og ganske rigtig; inden længe introduceres en kvindelig dansk nødhjælpsarbejder, der forelsker sig i en afrikaner, og de to elskende kan ikke få hinanden, da afrikaneren er under 24 år.

Listen over mistænkte er efterhånden ganske lang, og Karin Sommer, der jo ikke er opdager, men journalist, gør alligevel via sin sunde fornuft og sit engagement i mennesker, flere opdagelser der hjælper politiet med at finde morderen. Hun er bestemt et sympatisk bekendtskab, men det kan skabe lidt tomgang til tider, når man skal leve med i hendes bekymring for den kræftsyge kæreste. Og dog må man medgive, at det skaber et mere troværdigt og helstøbt portræt af hovedpersonen.

Køb eller bestil bogen på saxo.dk.

Forfatter: Gretelise Holm
Titel: Nedtælling til mord
Forlag: Aschehoug
Sider: 294
ISBN 9 788711 314500