Flere nyheder

 
Litteratur
Dyrene i Asgård

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Dyrene i Asgård
Tir. 11. sep. 2007



Historien om de nordiske guders dyr. En billedfortælling med 12 små historier om nogle af de nordiske guders dyr ledsaget af illustrationer og vers. Her et helt nyt og meget poetisk tilgang til den nordiske mytologi. Med udgangspunkt i dyrene fortælles om universets tilblivelse og gudernes liv.

Ud af Ginungagabet kom i begyndelsen en jætteunge fulgt af den hvide ko Ødhumle. Med Ødhumle starter fortællingerne om dyrene i den nordiske mytologi. Efter Ødhumle fortælles om Ask Yggdrasil, hvor dragen Nidhug gnaver af rødderne, kongeørnen, der sidder i toppen og spejder ud i verden, og det lille egern Ratatosk, der piller op og ned mellem krone og rod og fortæller Nidhug og ørnens grovheder videre.

Der er fortællingen om Odins ravne, om Tors gedebukke, Frejas katte og Frejs gris - og ind imellem får man serveret slægtskabet mellem de forskellige, selvom man hurtigt løber sur i det og må bladre lidt frem og tilbage. Også historierne om Lokes børn Fenrisulven, Midgårdsormen og Slejpner fortælles, og det hele slutter af med historien om Lokes straf for sine jætterier, hvor han ender som en loppe.

Historien, og her bliver det rigtigt eventyrligt, fortælles af de tre oldemødre Urd, Skuld og Verdandes - de tre jættekoner og norner, der var de første i verden til at fortælle historierne om verden, fra dens begyndelse ved Ginungagabet og til verdens ende, Ragnarok, som fortalt om i Edda, Nordens ældste bog.

Denne forhistorie er nok for kompleks for de børn, man måtte læse historien højt for, men som voksen giver den absolut fortællingerne karakter og eventyr.

Hver fortælling fylder en side og med en illustration på den modstående side. Under hver fortælling er et lille vers med noder til, og ideen er som sådan god nok, men kræver ret meget af læseren, hvis den skal formidles videre.

Farveillustrationerne er for det meste ganske rammende - en lille smule mørke og dystre, og alligevel majestætiske, mystiske og gudelige. Der kunne dog godt, uden at ødelægge stilen, have været lagt lidt flere detaljer i nogle af tegninger.

Bogen anbefales til højtlæsning og selvlæsning for de 4 - 9 årige, men for rigtigt at fange de yngste læsere er det nødvendigt med et vist forkendskab til de nordiske guder. Så medmindre man som forældre har gjort sig et vist forarbejde med fortællinger om Odin, Tor, Freja og de andre guder, så skal børnene være lidt ældre for rigtigt at få det fulde udbytte.

En ny og anderledes tilgang til den nordiske mytologi, der er endt ganske godt, selvom målgruppen til en sådan bog er lidt svær at ramme.

Køb eller bestil bogen på saxo.dk.

Jeppe Marsling: Dyrene i Asgård
Illustreret af David Drachmann
Forlag: Gyldendal
Sider: 28
ISBN: 978-87-02-05557-3