Flere nyheder

 
Litteratur
En mandschauvinists bekendelser

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
En mandschauvinists bekendelser
Søn. 30. sep. 2007


En mandschauvinists bekendelser har fået utroligt meget opmærksomhed i medierne i betragtning af den skuffende mangel på nyt stof og information. Det absolut eneste banebrydende ved bogen er at den er skrevet af en mand, som har set kvindeundertrykkelsen i erhvervslivet fra den anden side af skrivebordet, altså der hvor undertrykkelsen kommer fra!

Forfatteren indrømmer trods alt selv, at der ikke er noget som helst nyt i det, han skriver. Det nye er kun, at det er første gang en erhvervsmand åbent erkender, at der gøres forskel på kvinder og mænd i erhvervslivet. At kvinder fravælges til lederposter eller ligefrem moppes ud alene på grund af sit køn. Der er så megen modstand mod kønskvotering, skiver Lars Engström, som kvinde vil man vel ikke vælges til et job, kun på baggrund af at de er kvinder, men hvorfor dog ikke det? Mænd har jo i årevis fået jobs, blot fordi de var mænd!

Lars Einar Engström skriver, at han fik sit gennembrud i forhold til sin egen forkvaklede tankegang, da hans datter skulle i gang med at søge arbejde. Det gik op for ham, at hun ville komme til samtale hos folk, som tænkte på samme måde, som han selv. Mænd som ville fravælge hende, fordi hun nok skulle have børn, ikke var lige så dygtige som hendes mandlige kollegaer, eller ikke passede ind i jargonen på arbejdspladsen. Den opførsel ville han ikke tillade, at hans datter skulle udsættes for, så han begyndte at arbejde på at ændre sin egen tankegang.

Om denne bog kan ændre noget i forhold til kvindernes muligheder i erhverslivet er nok usandsynligt, men den kan da sætte nogle tanker i gang. Der er måske større sandsynlighed for, at andre mænd i erhvervslivet vil læse den og få sat nogle tanker i gang, eftersom den er skrevet af en af deres egne.

I bund og grund er denne bog nok kun et lille forsøg på at få sat nogle ændringer i gang, men der vil ikke ske noget før politikkerne laver lovindgreb, som tvinger mændene i erhvervslivets top til at ansætte flere kvinder, eller før kvinderne laver et ordentligt oprør, hvor de står sammen. Desværre er kvinderne ofte lige så indoktrinerede som mændene i deres tankegang. En ændring i kvindernes plads i erhvervslivet kræver en ændret tankegang hos såvel mænd som kvinder. Det kommer ikke til at ske natten over, og der skal arbejdes for det, men resultatet vil være besværet værd.

Køb eller bestil bogen på saxo.dk.

En mandschauvinists bekendelser: Lars Einar Engström
Forlag: Aschehoug
Sider: 157
ISBN: 978-87-11-31475-3