Flere nyheder

 
Teater
Pandekagekagen

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Pandekagekagen
Søn. 21. okt. 2007



Peddersen og Findus er de elskede figurer fra Sven Nordquists bog 'Pandekagekagen', der netop er blevet dramatiseret af Anne Grete Hovgaard. Her fortælles historien om Findus' fødselsdag og de mange besværligheder, de må gå igennem for at komme til den traditionelle pandekagekage - for der er ikke mere mel!

Pandekagekagen er en af de store klassikere for mange børn - og det er en forestilling, man går ind til med høje forventninger, både som barn og voksen.

Det første indtryk, man får fra scenen, er de helt fantastiske kulisser, der i detaljeringsgrad, opfindsomhed og svensk ødegårds-romantik, næsten lever op til Sven Nordquists illustrationer, hvilket er en stor kompliment!

Peddersen er ikke helt som os andre - og det især efter alt det, der skete på katten Findus' fødselsdag, og hvad det skabte af rygter i lokalsamfundet. Peddersen og Findus skal fejre en af Findus tre årlige fødselsdagsfester med den traditionsrige pandekagekage. Men der er ikke mere mel, og for at få det, må Peddersen cykle til købmanden. Peddersens cykel er desværre punkteret, og lappegrejet ligger i skuret, der er låst - og nøglen er på mystisk vis endt i brønden! Peddersen og Findus leder forgæves efter en pind, der er lang nok til at fiske nøglen op, og Findus må kaste sig ud i en farefuld færd til marken med tyren, for at få stigen - så Peddersen kan komme op på loftet og hente sin fiskestang!

Har du tabt tråden? Så bare rolig, det bliver gentaget et par gange, og ellers spørg en af de yngre publikummer om at ridse plottet op! De fortællinger, der fortælles om Peddersen fra Findus fødselsdag, stammer fra naboen Hr. Gustavsen, der ser Peddersen rode rundt i en stor æggemasse og et par bukser i en spand, mens han fortæller, at han er i gang med at lave en pandekagekage.. og at han skal til byen efter mel, hvorefter han kravler op på loftet.. Højst besynderligt for den, der ikke kender hele historien!

Med en blanding af tekster og små sangindslag, der for størstedelen virker malplacerede, fremføres forestillingen af de to skuespillere Anne Grete Hovgaard & Jan Hovgaard. Jan Hovgaard spiller på udmærket vis Peddersen, selvom man måtte forvente en lidt ældre fremtoning af den gamle gubbe. Findus spilles af Anne Grete Hovgaard, hvilket virker lidt .. mærkeligt, for i bøgerne er katten en dreng - ikke en dame. Men børnene accepterer det dog - her er den største hurdle umiddelbart størrelsen af katten.

Første kontakt med publikum skete først i den sidste halvdel af forestillingen, hvilket hjalp en del (og højnede lydniveauet blandt publikum meget). Særligt den scene hvor børnene 'hjalp' Peddersen med at finde melet og fortalte ham, at hans nye bukser vendte forkert, vakte stor jubel - foruden de to scener, hvor Findus gik ud blandt rækkerne for at støve af, og da han bliver pustet på, fordi han havde brændt sig - var højdepunkterne for det unge publikum.

Samlet set en lidt lunken anbefaling til forestillingen. Historien er god, og kulisserne værd at bruge tid på, men selve oplevelsen er ikke videre mindeværdige, og børnene var ikke særligt imponerede - nogle kedede sig endda en del henimod den lidt langtrukne slutning.

Se spilletider