Flere nyheder

 
Litteratur
Adam Hart

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Adam Hart
Tir. 30. okt. 2007

Den okkulte detektiv Adam Hart er tilbage - og nu med e-mail. I denne genudgivelse af fire af Erwin Neutzsky-Wulffs populære romaner fra 1970'erne får kendere et gensyn med Adam Hart, og ikke-kendere får muligheden for at stifte bekendtskab med serien.I de fire første romaner, som her er genudgivelser, møder vi (igen) Adam Hart og hans tro følgesvend Victor Janis, der i Adam Harts Opdagelser skal opklare ikke mindre end fem mystiske begivenheder. I Adam Hart og Sjælemaskinen skal Adam og Victor forpurre et forsøg på at ensrette sjæle og i Oiufael, i hvilken vi møder skabninger som f.eks. varulve, kæmper de mod selveste djævelen. Victor Janis og Søn finder sted bl.a. i et hjemsøgt hus, og Adam og Victor skal klare en mildest talt selvstændig "superdatamat", mens de i Adam Hart vender tilbage mødes efter 40 år for at opklare endnu et okkult mysterium. Den seneste roman i rækken skiller sig lidt ud fra de andre, idet den foregår i fremtiden, nærmere betegnet år 2010.

Selvom Neutzsky-Wulff skriver science fiction, skal man ikke forledes til at tro, det er børnebøger eller for den sags skyld ungdomsbøger. Neutzsky-Wulff er ikke en forfatter, hvis værker man bare lige læser udelukkende for underholdningens skyld. Neutzsky-Wulff skriver fantastiske fortællinger, der finder sted i en verden, vi kan genkende til dels, men der stopper det simple også. Neutzsky-Wulffs værker er krævende, postmoderne eksperimenter, der tager udgangspunkt i det okkulte og leger med sproget, fortællingen og læserens intellekt.

I alle romanerne er det Victor Janis, der fortæller via sin dagbog, med undtagelse af en overgang i Adam Harts opdagelser, hvor Adam tror, Victor er død og derfor fortsætter hans dagbog. Romanernes dagbogsform bliver af og til brudt af digte af nærmest episk længde på både dansk og engelsk, ekstra noveller, som Victor genfortæller, og flere steder tillader formatet, at små billeder eller tekstbokse med f.eks. hebraisk laver ophold i teksten. Alle disse stilistiske tiltag er blot nogle af de måder, hvormed Neutzsky-Wulff leger med roman-stilen, og man skal tage sig god tid til at undersøge det hele for ikke at gå glip af noget, for disse romaner fortjener at blive gransket på både godt og ondt.

Denne udgivelsens spøjse format passer glimrende til romanerne. A4-formatet giver plads til nogle flotte illustrationer og udstyrer Neutzsky-Wulff med et godt medium til sin eksperimenterende stil indenfor roman-formen. Romanerne kræver en del af læseren, men hvis man tager sig tid til at nyde og tænke over bøgerne, får man også sin indsats tilbage tifold. Kendere af Neutzsky-Wulff og Adam Hart kan glæde sig til at genlæse de populære romaner og tilmed få en ny afslutning med i købet i form af en helt ny roman, skrevet til denne udgivelse.

Køb eller bestil bogen på saxo.dk.

Adam Hart: Erwin Neutzsky-Wulff
Forlag: Borgen
Sider: 280
ISBN: 8721030693