Flere nyheder

 
Litteratur
Din frelser blir din klippe

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Din frelser blir din klippe
Fre. 2. nov. 2007

Grotrians nye salmebog er levende og godt skrevet. Man forundres gang på gang over forfatterens måde at bruge sproget og religionen på, og selvom versene står nøgne og bare, er melodien hele tiden nærværende i hvert eneste ord. Til tider kan versene dog også miste lidt af deres kraft, og man overlades til en mindre generøs side af billeder og dynamik.


Grotrian er ikke bange for at blande mytologi og religion i sin nyeste salmebog, der er den anden af slagsen fra forfatterens hånd. Smukkest er versene og sammenstillingen af hulelignelsen hos Platon, Kyklopens får hos Homer og den evige stad Jerusalen. 'Jeg blomstrer som en ugle / imellem potteskår / mit liv i Platons hule / har vendt kyklopens får', skriver Grotrian. Platons (og jo egentligt Sokrates') billede på mennesket, der lænket i en hule ser og opfatter hele verden og sandheden som skygger, passer strålende sammen med den halvblinde Kyklop som helten Odysseus blinder med en pæl, og med synet af Jerusalem. Grotrian har før bevist sin raffinerede måde at bruge mytologien på, og han tøver ikke med at kæde verden sammen på tværs af forskelle og uligheder. I salmerne samles alt sammen til ét hele, og det er virkelig imponerende, hvad der kommer ud af det.

Man forundres også over, hvad Grotrian kan tvinge det danske sprog til. Ordene synes at lystre ham på en særegen måde, der giver hans salmer en nerve i både form og indhold. Dog er hans salmer ikke prototyper, der straks vil blive harmoniseret og sunget den førstkomne søndag i alle danske folkekirker. Det er mere det stærke individuelle sanseapparat, der fanger læseren, og man må flere gange vende tilbage til et vers eller to for at nyde det en gang til.

Når det så er sagt, så er det ikke alle salmerne, der er lige gode. Nogle gange bliver det simple og elegante afløst af en naiv og remseagtig facon. Hør selv dette: 'Kære Gud, kære Gud / lad mig komme op til dig / kære Gud, kære Gud / ad den snævre port, den trange vej'. Man savner den eksplosion af billeder og følelser, Grotrian ellers er så velbevandret i - og en mesterlig udøver af. Alt i alt er det en hæderlig salmebog, og den skal nok blive købt af de samme, der købte den første - for trods enkelte fusere, er der mange salmer i, der kan læses igen og igen med stort udbytte. Godt med en anderledes salmebog!

Køb eller bestil bogen på saxo.dk.

Simon Grotrian: Din frelser blir din klippe - Salmer
Forlag: Borgen
Sider: 78
ISBN: 978-87-21-03103-9