Flere nyheder

 
Litteratur
Gyldendals Teaterleksikon

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Gyldendals Teaterleksikon
Tir. 6. nov. 2007

Ved første syn tager leksikonet sig stort og prangende ud, en opfattelse der ikke ændres, når det løftes - det bæres bedst med begge hænder. En kleppert af et teaterleksikon har set dagens lys og ærlig talt, så er det på tide at liden Danmark får et sådant. Murstenen, for det kunne det i og for sig også anvendes som, er på lidt mere end 1112 sider og er rigt illustreret med farvebilleder. - Men kan det holde til et tjek? Mangler der nogle opslagsord?

Leksikonet
Der er ingen tvivl om, at her ligger et stort stykke arbejde, som har været længe undervejs. Mange i teaterbrancen har givet et bidrag, og det har givet et rigtig flot resultat. "Teatret er en unik kunstart; det eneste ved siden af musikken, hvor kunsten møder sit publikum i skabelsesøjeblikket. Det er en magisk oplevelse, som alle bør unde sig selv", indleder redaktør Alette Scavenius der har arbejdet på leksikonet siden hun fik ideen i 1999. Beskrivelsen af det unikke ved teatret, kan ingen gøre indsigelser imod, og da slet ikke undertegnede. Og nu kan man også få stillet sin nysgerrighed om alle de ord, begreber og navne inden for teatervderden, som man ikke kender til.
Helhedsindtrykket er flot og indbydende, og modsat så mange andre leksika ligger dette også op til underholdende hyggelæsning i de mørke vinteraftener.

Opslagsord
Teaterleksikonet ser umiddelbart ud til at indeholde alle de opslagsord, man kan ønske sig, og det har helt bestemt alt, hvad der kan forventes, men kan det byde på lidt mere end det? Hvad med de mere ukendte begreber som ligger udover opslag som fx Kgl. Teater, Dramatik, Skuespillerforbundet m.fl.?

Her er et par navne og begreber, som kan teste leksikonets facetter for ord, der går udover det, man med rette kan forvente. Så findes de - de mere ualmindelige og nyere opslag? Det vil vise sig, når leksikonet hermed sættes på en prøve:

Opslagstest af leksikonet
-Teaterbegreber:
Nultekst, neutral tekst hvori handling og relationer skabes, bl.a. Botho Strauss skrev disse tekster: Figurerer ikke i leksikonet, hverken nultekst eller Strauss.

Longform Teater, nyere og mere episk form af teatersport: Figurerer ikke i leksikonet. Teatersport er dog beskrevet på side 886.

Bouffon, groteske teaterfigurer: Er beskrevet på side 122.

KulturKanon, Mikkelsens guide til kultur for ham, og dem der ikke er danske nok eller som hjælp for dansklærere: Figurerer ikke i leksikonet.

-Teaterpersoner:
Tina Kruse Andersen, skuespiller og dramatiker: Figurerer ikke i leksikonet.

Signa Sørensen, performance-instruktør: Er beskrevet på side 863.

Amalie Skram, forfatter bl.a. af dramatik på linie med- og i Henrik Ibsens samtid: Er beskrevet på side 810.

Sigrid Horne Rasmussen, skuespiller og beslægtet med undertegnede: Er beskrevet på side 383.

-Teatre og genrer:
Vildskudsfestival, independent undergrundsteaterfestival: Er beskrevet side 945.

TeaterHUSET, teaterlokaler og scene for bl.a. Vildskud: Beskrevet side 876.

Independent Teater, undergrundsteater: Er beskrevet side 398.

Teater B'arc, Site Specific teater: Figurerer ikke i leksikonet.

Banden, forhenværende teatergruppe i Odense: Er beskrevet på side 78.

Subfrau Acts, Skandinavisk teatergruppe: Figurerer ikke i leksikonet.

-Teater For børn:
Eventyrteatret, teater og dramaskole for børn og unge: Figurerer ikke i leksikonet

Teaterbutikken, dramaskole for børn og unge: Beskrevet side 973.


Selvom der er ord, som ikke figurerer i leksikonet, må det siges at være gennembearbejdet, og som Scavenius siger i forordet, så er der ord som ikke er kommet med, og ved eftersyn er det tydeligt, at leksikonet ikke kan være større, uden at blive inddelt i flere bind. Hvis det skulle være meget større, ville det fx kræve, at flere personer skulle løfte det af gangen.
Det er uden tvivl et fantastisk og ikke mindst nødvendigt stykke arbejde, som her ser dagens lys. Fremhæves bør det positive opslag, at Amalie Skram har fået en plads heri og kulturkanonen ikke er at finde på de over 1112 sider, hvorfor Gyldendals Teaterleksikon ikke bidrager med mere suppekogning på henholdsvis kanon og dens ophavsmand.

Teaterleksikonet er et must for enhver, der interesserer sig for teater i alle dets afskygninger og kan anbefales både som opslagsværk, men også som hyggelæsning eller til brug i undervisningen. Det kan anbefales som årets julegave til familiens teaterglade medlemmer.

Køb eller bestil bogen på saxo.dk.

Alette Scavenius: Gyldendals Teaterleksikon
Forlag: Gyldendal
Sider: 1112 sider
ISBN: 9788702019056