Flere nyheder

 
Litteratur
Alle var der

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Alle var der
Fre. 9. nov. 2007

Selvom hun med 'Alle var der' ikke just har skabt et litterært mesterværk, er Lauren Weisberger indenfor sin "genre" - chick-lit - en af de bedste, og denne roman er en god efterfølger til 'Djævelen går i Prada'.







Weisberger byder endnu en gang velkommen til New Yorks mode- og kendisverden i en roman om Bette Robinson, der kastes ud i jobbet som event-planner (fest-arrangør) og pludselig befinder sig i en verden fyldt med smukke, men krukkede mennesker. Langsomt mister Bette forbindelsen med sit tidligere liv og selv. Hun gennemgår en mindre transformation, og til sidst en slags "manddomsprøve", som er kutyme i dannelsesromaner og ender derfor som et mere oplyst og jordnært menneske - en rigtig voksen.

Plottet er en blanding af typisk trekantsdrama - dog her med det lille twist, at Bette faktisk slet ikke er interesseret i den ene part, men er tvunget til at være en "officiel" kæreste - og en dannelsesrejse, hvor et ungt menneske lærer nogle fakta om livet på den hårde måde, hvilket er noget forudsigeligt, men dette hentyder forfatteren også selv til i romanen, hvor Bette elsker Harlequin-romancer netop pga. deres forudsigelighed og happy endings. Romanens forudsigelighed og langtrukkenhed reddes til dels af Weisbergers små sarkastiske bemærkninger om begivenheder, så vel i romanen som i det amerikanske samfund og populærkultur, som fx Bettes kommentar til tilværelsen som arbejdsløs og med truet kontantbeholdning: "Det ville være dumt at spilde mere tid på at gruble, når jeg kunne lære alle mulige kloge ting om livet i Dr. Phils show".

Den danske titel er, som så mange andre titler oversat fra engelsk til dansk, ret dårlig og udtrykker ikke helt det samme som den engelske. Romaner i oversættelse mister altid lidt af den originale "magi", så hvis man skal læse denne roman foreslås det, at man gør det på originalsproget, hvor man vil få langt flere sproglige finesser og vittigheder med.

Historien om den jævne pige, der til dels korrumperes af modeverdenen, men hvem det til sidst lykkedes for at slippe for den skæbne, er en ikke synderligt godt skjult kommentar til kendis- og modeverdenens til tider ødelæggende verden, hvor folk fortæres lidt som forbrugsvarer. Denne kommentar eller kritik er ikke ligefrem 'hot news', og man efterlades lidt med en "og-hvad-så?"-fornemmelse efter at have læst romanen. Men som ren og skær underholdning, og for folk, der elsker Harlequin romancer, vil denne bog være et oplagt valg.

Alt i alt er denne roman ganske fornøjelig, men meget typisk chick-lit - lettilgængelig og lettere langtrukken. Det er ikke en roman, der tilskynder specielt megen eftertanke, men som adspredelse i de kolde vinterdage er den fortræffelig.

Køb eller bestil bogen på saxo.dk.

Lauren Weisberger: Alle var der
Forlag: Sommer & Sørensen
Sider: 365
ISBN: 978-87-90189-84-6