Flere nyheder

 
Klassisk musik
Dresden Filharmonikerne

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Dresden Filharmonikerne
Tir. 20. nov. 2007

Som en del af deres Skandinavien tur var Dresden Filharmonikerne - ledet af den anerkendte spanske dirigent Rafael Frühbeck de Burgos - søndag den 18. i Musikhuset i Århus, hvor de gav en bragende god koncert med et program af Weber, Schumann og Wagner.

Koncerten blev indledt med Webers ouverture til Jægerbruden, der med sin bløde melodiske musik, fra det fine til det spændingsmættede, gav orkestret en blændende intro med strygerne i fokus.

Derefter blev der spillet Schumanns 3. symfoni - den rhinske, opus 97 - i 5 satser. 1. sats "Lebhaft" har kraft og fylde, og blæserne fik lov at vise, hvad de kunne. 2. sats "Scherzo" var mere dansende og glad, og ligeså 3. sats "Nichts schnell", hvor det folkedanser-inspirerede i musikken er tydeligt, og hvor en forståelse af symfoniens tilnavn '- den rhinske' efter det bølgende landskab langs Rhinen, kan forstås. I 4. sats blev stilen en helt anden, mere mørk, tempofyldt og konfronterende.

Efter pausen blev der spillet et udvalg af Wagnerkompositioner - først et orkesteruddrag fra Tristan og Isolde, og derefter fra Mestersangerne i Nürnberg. Fra Tristan og Isolde spilles uddraget fra Isoldes dødsscene - "Liebestod" med stor energi fra orkestrets side. Uddraget fra den lange opera Mestersangerne i Nürnberg viser orkesteret store erfaring, og hvor godt sammenspillede de er. Der er god brug af de mange forskellige instrumenter: trækbasunerne, tværfløjterne, oboen og trommerne. Det er til tider fanfareagtigt og skarpt og til andre dirrende og trillende.

Dresden Filharmonikerne har en hæderkronet historie. Orkestret kan spores helt tilbage til 1870, og store komponister som Tjajkovskij, Brahms, Dvorák og Richard Strauss har dirigeret deres egne værker med orkestret. Filharmonikerne har ca. 80 årlige koncerter i Dresden, og derudover turnerer de rundt i hele verden - og er denne gang på en mindre tur til Skandinavien.

Rafael Frühbeck de Burgos har gennem mange år været Spaniens førende dirigent, og har siden 2004 ledet Dresden Filharmonikerne, og dette som den 22. i orkestrets historie. Ved første øjekast en ældre stivrygget, let haltende herre med hår som Jack Nicholson i Ondskabens Hotel, men en dirigent som på fantastisk vis formår at skabe god musik, og med sin fremtoning viste stor indlevelse og kundskab - og det vel at mærke uden brug af en eneste node.

Koncerten forgik i Musikhusets nyligt indviede Symfoniske Sal, som er et pragtfuldt sted, der virkelig giver lyden de bedste vilkår, og som skaber gode rammer for selv et så stort orkester som Dresden Filharmonikerne. Salen mangler måske endnu lidt historie og sjæl, men det skal nok komme.

Orkestret gav en bragende afslutning - og så med ekstranumre fra blandt andet Ravels Bolero, et langt mere fyrigt og svingende repertoire, der er en smagsprøve på, hvad vi har i vente til næste år, når Rafael Frühbeck de Burgos efter planen igen gæster Danmark i oktober som gæstedirigent for DR Radiosymfoniorkesteret med et mere spanskinspireret program.

For yderligere om Dresden Filharmonikerne se deres hjemmeside, hvor også deres videre koncertprogram kan ses.

Musikhuset Århus: Dresden Filharmonikerne