Flere nyheder

 
Klassisk musik
Nøddeknækkeren

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Nøddeknækkeren
Fre. 7. dec. 2007

I disse dage kan man opleve en helt speciel stemning, når man besøger Det Kongelige Teater. Forestillingen på Gamle Scene indlemmer publikum i en farverig og finurlig verden af eventyr og magi, som vil tryllebinde såvel voksne som børn. Til glæde for mange er 'Nøddeknækkeren' vendt tilbage til Det Kongelige Teater dette år i december.

Den traditionsforbundre og kendte ballet Nøddeknækkeren, som bygger på en fortælling af E.T.A. Hoffmann og har musik af Pjotr Tjajkovskij, opføres nu for første gang i ti år på Det Kongelige Teater. Forestillingen er koreograferet af Kenneth Greve og iscenesat af Peter Langdal og sammen har de to skabt en udgave af Nøddeknækkeren, der på samme tid følger den oprindelige udgave og dog alligvel tilføjer et nyt tvist hist og her. For eksempel er den traditionelle dansende kineserdukke i første akt blevet moderniseret. Hun er stadig en yndig kineserdukke, men nu kører hun rundt på scenen på en et-hjulet cykel i stedet for at danse.

På premiereaftenen var hele forestillingen præget af en del tekniske småfejl, som dog ikke ødelagde helhedsbilledet af en gennemgående farvestrålende forestilling. Især i første akt blev der spillet på alle tangenter med et festfyrværkeri af magiske indslag, eventyrlige julegaver og en morsom nøddeknækker, som den lille pige Clara, der er nøglepersonen i fortællingen, får af sin Onkel Drosselmeier.


Stemningen i første akt er lystig, men skifter brat og får mareridtets karakter efter Clara er blevet lagt i seng. Ind på scenen strømmer det først med dansende mus, og derefter en musekonge med sin musehær, som kæmper et drabeligt slag mod Nøddekækkerprinsen og hans soldater. Soldaterne vinder slaget, men pludselig er alt væk og Clara og Nøddeknækkerprinsen befinder sig midt en snestorm, bestående af de smukkeste dansende snefnug.

For de få, som ikke kender historien i Nøddeknækkeren, skal der nu ikke røbes mere af handlingen. Men det skal dog siges, at dette kun er begyndelsen til en mere og mere mystisk og eventyrlig fortælling.

Det Kongelige Teaters opsætning af Nøddeknækkeren bliver for alvor seværdiggjort af de dygtige musikere og dansere, som medvirker i forestillingen. Det Kongelige Kapel leverer en fantastisk præstation, hvor der bestemt ikke er tale om enkeltstående talentfulde musikere, men et helt orkester af meget høj standard. Og hvad angår selve emsemblet på scenen, er der heller intet at udsætte. Såvel børnedanserne, som solodansere og karakterdansere går til opgaverne med en energi og glæde, som tydeligt viser, at det er noget ganske særligt at spille Nøddeknækkeren i december.

Generelt kan man sige, at der var meget lidt ballet i forestillingens første akt, som derved blev mere magisk og børnevenlig end anden akt, der havde en stor overvægt af ren ballet. Dette er ikke ment som et kritikpunkt, men mere som en konstatering til de forældre, som tager deres små børn med i teatret her ved juletid. Det Kongelige Teaters opsætning af Nøddeknækkeren er bestemt en forestilling, som bør ses af hele familien fra de mindste til de ældste. Uanset alder, vil man mærke julestemningen snige sig ind fra alle sider.

Det Kongelige Teater: Nøddeknækkeren

Foto: Henrik Stenberg