Flere nyheder

 
Litteratur
F.P. Jac: Søvnlysninger

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
F.P. Jac: Søvnlysninger
Lør. 15. dec. 2007

Det er som altid en dejlig og begivenhedsrig affære, at begive sig ind i F.P. Jacs tæt bevoksede skov af sproglige opfindsomheder. Og hans nyeste digtsamling er da heller ikke nogen undtagelse. Forfatterens nye mandelgavebog er som forventeligt rig på kreative sprogbearbejdelser, men ikke desto mindre synes bogen at savne en smule nødvendighed. Der trædes lidt for ofte vande - men selvfølgelig på ganske elegant facon.

At F.P. Jac er en poet af guds nåde, det har han bevist for længe siden. Forfatteren har et bagkatalog, der i sin rigdom og originalitet tangeres af de færreste, nulevende danske lyrikere. Og trods en anselig mængde titler bag sig, så er det få af dem, der kan betegnes som deciderede smuttere. Men det skal da så tilføjes, at de allerstørste værker fra denne forfatters hånd, de ligger nu nogle år tilbage. Han skriver tydeligvis stadigvæk af lyst, men man savner nu her og der i den senere produktion et skær af noget uafrysteligt nødvendigt. Og dette gør sig også gældende for Søvnlysninger - Mandelbolsjer til alle iagtvågende.

Samlingen udgøres af tretten nye digte, der derudover er tilføjet F.P. Jacs første lyriske mandelgavebog, Tretten dage af en sne, der stammer tilbage fra 1981. En rigtig fin gestus, at medtage denne tidlige og meget fine digtsamling i nyeste titel.

De nye digte har deres udgangspunkt i vinteren og mørket, men der, hvor lyset er tiltagende. Forfatteren synes i Søvlysninger ikke sjældent at befinde sig på kanten mellem sovende og vågen, mellem dengang og nu, midt imellem lys og mørke, men for det meste med synet og retningen fremad. Der er masser af positive farver i bogen, men ofte skimtes også toner af mindre harmonisk karakter, af mislyde, der knaser midt i al det afstemte.

For selv om glæden og taknemmeligheden for det nære, det kære og det bærende er til at få øje på, så er livets vej fuld af knaster. Og at et levet liv giver skrammer, det ved F.P. Jac alt om. Men ridserne er nødvendige erfaringer og værd at tage med. Der er trods alt mange andre væsentlige facetter til livet end succes: "At fryse det er et moralsk nederlag i dette overflodssamfund, som vores trætte og ihærdige forforældre har skab for os. De kan ikke få firkløvere nok."

Søvlysninger er nok en serie omdrejninger i det jacske univers. Det rimer på lun og smittende genkendelighed - både hos forfatter og læser - og det gør sgu godt. Men heller ikke så pokkers meget mere. F.P. Jac er i hvert fald en forfatter med et potentiale og en kvalitet, som gør, at man godt kan forvente sig noget mere - og dette uden at være ublu og alt for krævende.

Køb eller bestil bogen hos saxo.dk

F.P. Jac: Søvnlysninger - Mandelbolsjer til alle iagtvågende
Forlag: Borgen
Sider: 52
ISBN 978-87-21-03129-9