Flere nyheder

 
Film
American Gangster

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
American Gangster
Fre. 4. jan. 2008



Ridley Scott, manden bag store film som 'Blade Runner' og 'Thelma & Louise', som sidst hensatte denne anmelder i fint humør med den middelmådige feel-good film 'A Good Year', har nu bedrevet et mildest talt uinteressant forsøg på at fiilmatisere en hårdkogt, autentisk gangstersaga om storhed og fald.

Vi er i slutningen af 1960'ernes USA. Vietnamkrigen udkæmpes stadig, og det ser den opportunistiske gangster Frank Lucas (Denzel Washington) som en fin mulighed for via militæret at få fløjet 100 % ren heroin direkte fra producenten i Indokina hjem til Staterne. Han opbygger herved og uden om den etablerede mafia et stærkt narkoimperium.

Det går godt lige indtil Russell Crowe som den ubestikkelige politimand Richie Roberts begynder at efterforske sagen. Så forvandles den amerikanske gangsters storhed støt til et fald. Efter nærværende anmelders mening et totalt ligegyldigt af slagsen. Det er ærlig talt ikke til at vide, hvad Scott har villet med denne mursten af en film. Crowe spiller sin politimand utroværdigt på rutinen, som en kliche af en afdanket kvindebedårer, der ikke kan få forholdet til sin ekskone og søn til at fungere. Washington spiller den følelseskolde gangster med så lidt engagement, at man er ved at falde i søvn undervejs med risiko for at få et hjertestop.

Filmen fokuserer for meget på politimanden frem for på gangsteren, og det ender med, at begge karakterer bliver uinteressante for os i modsætning til for eksempel Scarface fra 1983, hvor man identificerer sig med gangsteren (Al Pacino), og derfor oplever hans fald som tragisk. I American Gangster er man bare glad for, at den alt for lange 2 timer og 38 minutters film endelig slutter, så man kan bruge sit liv på noget mere spændende.

Scott viser med American Gangster, at han også mestrer at lave dårlige film. Murstenen er simpelthen et makværk, der hverken engagerer sit publikum, eller i det mindste taler til dets følelser. Filmen er rent ud sagt uvedkommende. Kun én gang berøres følelserne. Gangsterens mor langer i en scene sin søn en lussing, fordi han er ved at starte en krig. Filmens bedste scene. Spørgsmålet er bare, om ikke Ridley Scott fortjener lussingen mere for at lave en så utiltalende film.

American Gangster får en stjerne for godt håndværk i glimt. Indholdet er desværre aldeles en omgang ligegyldigt ævl, man let lever foruden.

Foto: United International Pictures

Se spilletider

Se film-info