Flere nyheder

 
Film
Away from Her

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Away from Her
Fre. 4. jan. 2008

27-årige Sarah Polley har med kærlighedsdramaet Away From Her instrueret en kompetent film om alvorlig sygdomsudvikling. Det er både modent og modigt at lave en kvalificeret film om progreserende alzheimer. Det er også morsomt. I små tragikomiske øjeblikke. Langt overvejende er Away From Her et indfølt portræt af personlig katastrofe.

Ægteparret Grant og Fiona (Gordon Pinsent & Julie Christie), der har levet lykkeligt sammen i over en halv menneskealder, må langsomt se i øjnene, at lykkens tid er på hæld. Der er noget galt med Fiona. Hun kan ikke huske, hvor stegepanden skal hen og putter den i køleskabet, en kende desorienteret. Grant er overbærende ved optrinnet og lader Fiona gå ind i stuen for at tænde op i kaminen, hvorefter han sætter panden på rette hylde.

Fiona har alzheimers, og sygdommen forværres. Hun farer livstruende vild flere gange, i en snedækket skov og i byen, hvor Grant urolig, men tålmodigt leder efter og finder hende begge gange. Men hvor Grant kan redde Fionas liv fra kuldedøden i skoven, kan han ikke stoppe truslen, der kommer fra hendes indre. Og vil ikke se i øjnene, hvor slemt det står til. Fiona tager, da sygdommen bliver agressiv, selv den hårde beslutning om at lade sig indlægge på Meadowlake, et plejehjem med speciale i alzheimerspatienter. Dét ændrer alt.

Meadowlake har en tilpasningsregel. Ingen besøg i den første måned! Det, for at patienten kan tilpasse sig uden forstyrrelser. Grant må blive fra hende i en måned. Kun for at finde ud af, at hun i den mellemliggende tid bliver glad for en anden patient, Aubrey, en noget mut figur at se på. Samtidig har hun glemt alt om sit ægteskab med Grant. Hun tror, Grant er en gæst, selv om han besøger hende hver dag, og prøver at få lidt af hende tilbage. Hun kalder ham blot ihærdig, affærdiger ham og genoptager sit selskab med Aubrey.

Instruktør Polley brillierer her med med en god historie på forlæg af Alice Munros novelle "The Bear Came Over The Mountain". Valget af en blændende Julie Christie som den alzheimersramte Fiona lå fra starten klart, hvilket er godt set af Polley. Christie og Pinsent præsterer troværdigt, både set for sig og i sammenspil som ægteparret, der vilkårligt glider hver sin vej.

Away From Her er en katastrofefilm. Om en katastrofe der arbejder støt og roligt over måneder eller halve år, og ikke i timer som med de synkende kæmper eller de brændende højhuse. En katastrofe på det helt personlige plan mellem to mennesker, realistisk fremstillet af kød og blod. En katastrofe man må frygte som enhver anden.

Foto: Miracle Film

Se spilletider

Se film-info