Flere nyheder

 
Film
Skyggen af Emma på DVD

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Skyggen af Emma på DVD
Tor. 17. jan. 2008

Det er i år tyve år siden, at Søren Kragh-Jacobsen instruerede en ung Line Kruse i ungdomsfilmen 'Skyggen af Emma', der netop er udgivet af Sandrew Metronome på dvd. Det er en bevægende film om afsavn og svigt i 1930ernes København, hvor en pige iscenesætter sin egen bortførelse for at få opmærksomhed - og kærlighed!

Søren Kragh-Jacobsen er en instruktør, der primært har helliget sig skabelsen af børne- og ungdomsfilm. Allerede med debuten i 1978 - Vil du se min smukke navle? - slår han tonen an, og efterfølgende kommer Gummi-Tarzan (1981), Skyggen af Emma (1988), Guldregn (1988), Drengene fra Sankt Petri (1991) og Øen i fuglegaden (1997) - alle klassiske, danske ungdomsfilm. Men udover hvervet som instruktør er Søren Kragh-Jacobsen også en flittig skribent - også inden for det ungdommelige regi. Han er blandt andet manden bag så populære DR-produktioner som Omsen og Momsen (1987) og Ude på noget - du ved den med Palle, Polle og Ruth - fra 1984.

Med Skyggen af Emma fortæller Søren Kragh-Jacobsen historien om 11-årige Emma (Line Kruse). En ung pige, der tilhører det fine borgerskab, hvor der ikke mangler noget som helst - det skulle da lige være familieidyl og kærlighed! Forældrene har mere travlt med at fremtræde præsentable i de rette kredse, end de har med at skænke deres datter tid og interesse. Faren er forgabt i sin karriere, og moren er en hjemmegående slendrian, der hellere bruger sin tid på massager end på datteren.

Vi befinder os i 1930nes København - nærmere bestemt 1932 - og den helt store mediebegivenhed er bortførelsen af Charles Lindberghs 20 måneder gamle baby. En nyhed, der diskuteres flittigt af alle - også 11-årige Emmas forældre! Emma vælger - som konsekvens af forældrenes ligegyldighed - at iscenesætte sin egen bortførelse. Dette bringer hende sammen med kloakarbejderen Malthe, og et ubrydeligt og stærkt bånd af venskab og kærlighed binder dem efterfølgende sammen - noget, Emma ikke tidligere har oplevet. En storstilet politiaktion sættes i gang for at finde Emma, der ikke vil findes, så hun kan bringes hjem til sine forældre.

Skyggen af Emma er en stærk film om venskab, kærlighed og afsavn! Filmen, der blandt andet modtog en Robert- og en Bodil-pris, skildrer ikke kun Emmas sørgelige familiesituation, men giver også et flot billede af 1930ernes hårde vilkår, hvor den lille mand, arbejderen (proletaren, som Emma siger) må knokle sig gennem dag på dag med hårdt, utaknemmeligt og underbetalt arbejde, imens borgerskabet mæsker sig med champagne og jomfruhummer - kontrasten er tydelig! Line Kruse leverer en rigtig fin præstation som den unge Emma - hun var allerede talentfuld, før hun blev uddannet! I øvrigt er det morsomt at se en ung Ken Vedsegaard i rollen som baggårdsknægten Albert, der jo i dag bedst kendes som den stakkels Erik i DR-serien Krøniken.

Fotografen, der har varetaget visualiseringen af Skyggen af Emma, er Dan Laustsen. Laustsen har arbejdet på flere af Kragh-Jacobsens film, men har de senere år - som så mange andre danske filmfolk - forsøgt sig i USA. Han er blandt andet billedskaberen, der stod for Ole Bornedals amerikanske Nightwatch, Guillermo del Toros dunkle Mimic og de flot fotograferede - men ellers elendige Darkness Falls, The League of Extraordinary Gentlemen og Silent Hill.

Foto: Sandrew Metronome

Se film-info

Ude på DVD fra Sandrew Metronome