Flere nyheder

 
Teater
Les Misérables

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Les Misérables
Ons. 27. feb. 2008

For dem der tror, at det kun er i hovedstaden man kan opleve storslåede musicals, er Holstebro Festspils opsætning af "Les Misérables", som spiller på Musikteatret Holstebro frem til den 9. marts, beviset på det modsatte. Betegnelsen semi-professionelt teater er bestemt kun en formalitet, for opsætningen er topprofessionel.

Niveauet for forestillingen er lagt fast allerede inden den første tone triller frem fra orkestergraven. Stemningen er forventningsfuld i den tætpakkede sal og på balkonerne, hvor publikum fra nær og fjern forbereder sig på endnu en stor musical-opsætning fra de dygtige folk bag Holstebro Festspil.

I det øjeblik lyset bliver dæmpet og musikken går i gang, kan man mærke, at man heller ikke bliver skuffet denne gang. Rundt om i hele salen tændes små lanterner i mørket, og helt bagerst dukker to kolonner af straffefanger op, på vej mod dagens hårde slid med hakker i stenbruddet. De vandrer tungt ned gennem salen, mens de synger forestillingens første sang. Dermed er historien om de elendige, som vi alle kender så godt fra Victor Hugos roman, skudt i gang.

Scenografien er på mange måder utroligt enkelt opbygget og dog alligevel meget virkningsfuld. Netop fordi der ikke er tale om det helt store udstyrsstykke, er fokus i endnu højere grad på de medvirkende og deres talenter - eller eventuelle mangel på samme. Man kan ikke skjule sig på scenen bag rekvisitter og farvestrålende sceneskift. Sangernes evner bliver nøgent udstillet på scenen, men de kan i dette tilfælde helt bestemt klare presset. Sjældent har man hørt et så velsyngende kor, der oven i købet formår at synge, så man rent faktisk kan forstå teksten. Man kan dermed følge med i fortællingen uanset om man kender handlingen på forhånd eller ej.

Der er ingen tvivl om, at den lille vestjyske by præsenterer en talentmasse større end gennemsnittet - både hvad angår sangerne på scenen, men bestemt også når det gælder musikerne i orkestergraven og folkene bag scenen.

Forestillingen er gennemgående velproduceret, og fremført med meget få skønhedsfejl. De store ensemblescener er godt lkoreograferede og forløber problemfrit og flydende, og alle solisterne er hver især i stand til at fylde scenerummet ud - også når de står alene på scenen og kun har deres udstråling og stemme til hjælp.

Især en enkelt scene fik de små hår på armene til at rejse sig. Da folket rejser sig mod overmagten og "Folkets sang" bliver sunget mens de røde faner svinges, bliver man på det nærmeste suget ind i fortællingens univers. Her kan man virkelig tale om en storslået og velkomponeret scene.

Les Misérables på Musikteatret Holstebro er bestemt en forestilling man bør se. Den er meget velcastet og vidner om stor professionalisme hos folkene bag. Her skal ikke fremhæves nogen medvirkende frem for andre. Ingen nævnt, ingen glemt. Der er tilsyneladende ingen virkeligt svage led hos Holstebro Festspil.

Foto: michaelwith.com

Musikteatret Holstebro: Les Misérables