Se special-version af KultuNaut til din telefon - klik her


 
www.KultuNaut.dk - den elektroniske kulturguide
Nyheder

 
Børn
Staldnissens Hemmelighed
Den store julemiddag 4
 
KultuNaut
Nyt billetsystem
 
Teater
Kat på et varmt bliktag
 
Film
Fantastiske Skabninger
The Way of the Dragon
Den tid på året
Overlord
 
Litteratur
Brød med bid i
 
Diverse
Jul i Tivoli
Stort juleloppemarked

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Brød med bid i

Man. 3. mar. 2008

I indledningen til sin nyeste bagebog "Brød med bid i" skriver Richard Bertinet, at målet for hans bøger er at vise for selv den utrænede hjemmebager, at det er enkelt og ligetil at bage godt brød. Set i lyset heraf virker hans opskrifter unødigt komplicerede og tidskrævende. Det lader til, at han har skudt lidt over målet.

Brød med bid i er en lækkert indbunden og ikke mindst flot illustreret bagebog på godt halvanden hundrede sider. Umiddelbart når man får den i hånden ligner den en god inspirationskilde til mange timers fornøjelige bageseancer i køkkenet. Men når den tages i nærmere øjesyn skuffer den alligevel lidt.

Den første tredjedel af bogen går med gennemgang af alt fra køkkenredskaber og ælteteknikker til måder at snitte skorpen på brødet på. Ikke at disse oplysninger i sig selv er uinteressante, men det er som om, at forfatteren har haft svært ved at holde igen med de gode råd, i stedet for at komme til sagens kerne - selve brødbagningen.

Hele bogen er inddelt i fem kapitler. Efter det første kapitel om teknikker etc., som man hurtigt kan skimme igennem, kommer man endelig til de deciderede brødopskrifter. Først et kapitel om "Slow bagning", så "Lidt af hvert" og til sidst kapitlet "Søde fristelser".

"Slowbagning" dækker i første omgang over beskrivelser af forskellige typer surdej, samt opskrifter på disse. For de, der tidligere har brugt surdej til bagning og kender til fordelene herved, forekommer Bertinets metoder til fremstilling af surdejen at være meget avancerede. Også mere avancerede end nødvendigt. Selvfølgelig kan det anses som en videnskab at bage et godt brød, men har man blot den mindste smule feeling med ingredienser og smagssammensætninger, så er den minutiøse gennemgang af sudejsfremstillingens mange faser på det nærmeste en farce.

Denne overdrevne nøjagtighed går desværre igen i de følgende to kapitler, hvilket er rigtigt ærgeligt, da mange af opskrifterne i sig selv lyder lækre.
Kapitlet "Lidt af hvert" dækker over forskellige typer brød fra et traditionelt flerkornsbrød til et mere eksperimenterende brød med rødvin. Bertinet anvender til sine brød mange forskellige typer mel, og vil dermed åbne manges øjne for muligheden for at bage brød af andet end hvede-, spelt- og rugmel. Men samtidigt kræver hans opskrifter også, at man handler i specialforretninger, hvis man vil følge bogen nøjagtigt.

Brød med bid i er bestemt ingen dårlig bog. Og for dem, der elsker, at en opskrift i mindste detalje fortæller, hvad man skal gøre, så vil den sikkert ligefrem være et hit.

I det sidste kapitel med opskrifter "Søde fristelser" mærker man også for alvor, at denne bog ikke stammer fra det danske køkken og den danske brødtradition. Her er opskrifter på chokolade croissanter og stollen, som man ikke normalt forbinder med det danske.
Så har man lyst til at prøve kræfter med lidt atypiske og spændende brødopskrifter, og kan man godt lide smukt illustrerede kogebøger, så er Brød med bid i et fint bud på en bagebog. Men er man derimod typen, der godt kan lide at følge opskrifterne lidt løst og mere bruge kogebøgerne som inspiration, så vil denne bog være et fejlkøb.

Køb eller bestil bogen på saxo.dk.

Richard Bertinet: Brød med bid i
Forlag: Lindhardt og Ringhof
Sideantal: 160
ISBN: 978-87-614-0485-5

 

Kontakt - Annoncer - Rettelser - Udskriv siden
© 2011 KultuNaut.dk - Email: kultunaut@kultunaut.dk


 
 
Dansk version Svensk version Engelsk version Tysk version
Find arrangementer
Søg efter specielle emner og interesser
Julearrangementer
Litteratur
Spejder
Rollespil
Sundhed
Skak
Gratis
Historiefortælling
Hunde
Iværksætter
Aftenskolekurser
Folkedans/spillem.
Rootszone
Elektronisk/Club/DJ
Viking/middelalder
Strikning/vævning
Cykelture
Kirkemusik
Cirkus
Have/planter
Korsang
Flere kategorier
Film i biografen