Flere nyheder

 
Litteratur
Friskpressede juicer og smoothies

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Friskpressede juicer og smoothies
Man. 10. mar. 2008

Foråret er så småt begyndt at banke på døren. Nu får mange mennesker øjnene op for deres usunde, vinterblege udseende og skrider til handling med slankekure og andre helseflips. Bogen "Friskpressede juicer og smoothies" kommer som sendt fra himlen til disse ulykkelige sjæle med dens naturlige bud på vitaminbomber og udrensningsdrikke.

Friskpressede juicer og smoothies har undertitlen "100 opskrifter på vitamin- og mineralrige energidrikke" og dermed er stilen lagt. På det ene farverige foto efter det andet ses de smukkeste og lækreste frugt- og/eller grøntsagsdrikke, kunstfærdigt arrangerede med et lille blad eller en frugtskive på toppen, som om muligt gør dem endnu mere delikate. Men vi ved jo også alle, at der sommtider er lysår mellem opskrifternes billeder og det resultat, som man selv har stående på sit køkkenbord i sidste ende. Det lader dog til, at det her for én gangs skyld er muligt at leve op til forventningerne.

Opskrifterne i bogen er inddelt i otte kategorier; afgiftende, vægtregulerende, energigivende, stressdæmpende, foryngende, fordøjelsesfremmende, immunstyrkende og sidst, men ikke mindst, krudt til hjernen og humøret. Man kan altså kigge i oversigten og beslutte netop hvad man har brug for at styrke denne dag, og kaste sig over én af opskrifterne i den pågældende kategori. Hvis man derimod føler sig sløj, er bogen også udstyret med et fikst register over diverse lidelser lige fra akne over hjerte sygdom og kræft til ufrugtbarhed. Under hver lidelses er der så anbefalet hvilke drikke i bogen, som bedst vil afhjælpe problemet.

Inddelingen i kategorier er som sådan fin, men desværre mister bogen også her lidt af sin troværdighed. Naturligvis er det både sundt og nærende at drikke frugt- og grønsagsjuice, men at man derved kan hjælpe behandlingen af dødelige sygdomme er mindre sandsynligt. I hvert fald er det ikke dokumenteret. Derfor er Friskpressede juicer og smoothies også en langt bedre bog, hvis man fuldstændigt abstraherer fra kategorierne og blot ser bogen som det den er: nemme og lækre opskrifter på juicer og smoothies.

Forsidens alt andet end diskrete pink farve lægger standarden for hele bogen. De forskellige afsnit er markerede med farver som orange, knaldgul og forårsgrøn. Så selv de langsomme, der endnu ikke har forstået at vinterens triste gråhed er forbi - uanset hvad vejret udendørs fortæller os - er det hermed skåret ud i pap. I bogstaveligste forstand. Og man bliver faktisk helt glad og kommer i forårshumør af at kigge i bogen.

Som undertitlen fortæller, er der 100 opskrifter i bogen. Nogle virker naturligvis mere tiltalende end andre, men det kommer jo meget an på, om man er til grønsager eller frugt, til juicer eller smoothies. Friskpressede juicer og smoothies har ideer til det hele. Alle opskrifterne er enkle og nemme at følge og kræver kun, at man har en blender og en saftpresser eller centrifuge.

Der er opskrifter på drikke man kender, som "brombær- og yoghurtsmoothie" eller "banan- og chokoladeshake" og på de mere utraditionelle som "rødbede, grønne bønner og græskar" eller "løg, spinat og rød peber". Kort sagt er der noget for enhver smag.

Køb eller bestil bogen på saxo.dk.

Sarah Owen: Friskpressede juicer og smoothies
Forlag: Borgen
128 sider
ISBN: 978-87-21-03174-9