Flere nyheder

 
Litteratur
Hjemme hos Jamie. God mad til et godt liv

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Hjemme hos Jamie. God mad til et godt liv
Fre. 14. mar. 2008

Den berømte britiske tv-kok Jamie Oliver, der allerede i en ung alder indtog verdens tv-skærme med sin kulinariske kunnen, kommer nu med en ny kogebog. "Hjemme hos Jamie" sætter fokus på brugen af de råvarer, man kan dyrke i sin egen have i årets løb, og er som altid spækket med sund og solid kost for enhver smag.

Jamie Oliver er blevet voksen. Nogle vil måske sige gammel og kedelig, men voksen er nok mere passende. Den gavtyve-agtige, forvoksede teenager, der i sin tid indtog hjem og hjerter verden over med sit atypiske madlavningsprogram på tv, har med årene forvandlet sig til en ansvarlig familiefar og forsøger. Han er flyttet tilbage til sin barndomsegn Essex, hvor han nu dyrker livet som husejer, far til to og ikke mindst - indehaver af sin egen køkkenhave.

Netop køkkenhaven er inspirationskilden til denne nyeste kogebog fra Jamie Oliver. Man kan vel sige, at manden har set lyset og opdaget den magiske glæde ved at se de grønne spirer dukke op af jorden netop der, hvor frøene tidligere kom ned. Han sammenligner selv sit forhold til haven med en kærlighedsaffære. Han kan simpelthen ikke få nok, og jo flere, der følger hans eksempel, des bedre.

Hjemme hos Jamie er inddelt efter de fire årstider. Hvert afsnit indeholder meget forskellige opskrifter på såvel forretter, hovedretter og desserter, som man med fordel kan lave på netop denne årstid. Fra foråret er der flere lækre opskrifter med lam, sommeren byder på adskillige grøntsagsretter, efteråret er præget af syltning og vildt, mens vinterens spisekammer bringer supper og tærter på bordet.

Hjemme hos Jamie er lige så meget en livsstilsbog som en kogebog. Der er inden for hver sæson også gode råd. Der er tips til haveejere om dyrkning af diverse grønsager, en beskrivelse af hvordan man kan udskære et lam eller f.eks. hvorledes man steriliserer glas og krukker til syltning. Der er noget til ethvert temperament.

Bogen er rigt illustreret. Næsten for rigt. Det er altid en fordel, at der er lækre fotografier til hver enkelt opskrift. Og billederne her er, som altid i Jamie Olivers kogebøger, flotte og delikate. Men udover madbillederne, er der også utallige billeder af hr. Olivers have, billeder af grøntsager, dyr og andre råvarer. Er man haveinteresseret er mange af disse billleder sikkert interessante, men hvis ikke, så vil de nok mest være noget man bladrer forbi.

Generelt er hele bogens layout meget britisk kitschet. Men selve opskrifterne er som altid inspirerende og lette at gå til. Jamie Oliver har ganske simpelt en helt særlig evne til via simple ideer og gode råvarer at skabe retter, som kan få tænderne til at løbe i vand hos selv den mest kræsne madkritiker.

Køb eller bestil bogen på saxo.dk.

Jamie Oliver: Hjemme hos Jamie
408 sider
Forlag: Lindhart og Ringhof
ISBN.: 978-87-11-31679-5