Flere nyheder

 
Litteratur
Outdoors

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Outdoors
Ons. 26. mar. 2008

Bogen indeholder en imponerende samling af billeder fra forskellige typer have og udendørsrum, som både benyttes som traditionel have, men også muligheder for at bruge haven på utallige andre mindre traditionelle måder. Der er masser af inspiration og ideer til indretning af haverummet under hensyn til netop din families behov og interesser.

Bogen er forsøgt opdelt efter hvor uderummet befinder sig i land eller by, og hvad uderummet skal bruges til; afslapning, legeplads for børn, hyppige fester mm. Der er også et afsnit om brug af haven til at dyrke afgrøder i, denne funktion, som var den primære grund til at have en have for år tilbage, er næsten på vej ud i de fleste almindelige haver, men her er eksempler på, at dyrkning af afgrøder også kan være æstetisk og smukt at se på. Der er også forslag til bygning af en arbejdsplads i haven eller et ekstra gæsteværelse.

Læseren indføres i forskellige trends i havedesign i det 21. århundrede, hvoraf det mest gennemgående er, at skellet mellem ude og inde opløses. Udestuen eller vinterhaven er en flydende overgang med hus og have, og efterhånden gøres der så meget ud af terrasserne, at de nærmest bliver stuer uden tag, med rigtige sofaer og buldrende pejs. Der vises også flere eksempler på, at folk har fået bygget udendørskontorer, med store glaspartier, så de har mulighed for at arbejde "udendørs" med alle moderne bekvemmeligheder indenfor rækkevidde.

Der gøres meget ud af, at et havedesign er noget der ikke er statisk, men udvikler sig med tiden. Familiens behov skifter med årene. Når børnene er små, er der behov for legeområder tæt på huset, og vand i haven er ikke nogen god idé. Når børnene vokser til vil de gerne have et hemmeligt legehus i et afsides hjørne af haven, og måske en stor græsplæne til boldspil. På et tidspunkt skal haven måske også køres ned til et minimalt vedligehold, fordi ejerne ikke længere har kræfterne til de store haveprojekter.

De mange flotte og farverige billeder får det til at krible i fingrene efter at få lavet noget tilsvarende i ens egen have, men bogen indeholder desværre ikke mange anvisninger på hvordan tingene er lavet, og der er heller ingen tvivl om, at mange af de løsninger, der er vist billeder af, har kostet rigtigt meget tid og penge at få lavet.

Der er stort set kun én ting at kritisere på bogen, forfatterne har ikke været konsekvente med deres plantenavne. I første halvdel af bogen slynges der rundt med både trivialnavne og latinske betegnelser feks. "Festuca glaucas gråblå, agavernes dramatiske, kødfulde blade og de sværlignende echeveriaer" Der burde enten kun bruges trivialnavne eller, hvis man insisterer på at bruge de latinske skulle trivialnavnet skrives i parentes, så man i dette tilfælde var klar over at der er tale om blå bjørnegræs. I anden halvdel af bogen følges princippet med både at skrive de latinske og trivialnavnene, det er kun i første halvdel af bogen det halter lidt.

Køb eller bestil bogen på saxo.dk.

Diarmuid Gavin og Terence Conran: Outdoors
Forlag: Gyldendal
Sideantal: 272
ISBN:978-87-0206437-7