Flere nyheder

 
Klassisk musik
Madame Butterfly

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Madame Butterfly
Man. 31. mar. 2008

Operaen "Madame Butterfly" er en storslået episk fortælling om ung umulig kærlighed, som det udspiller sig i Japan efter 2. verdenskrig. Operaen skrevet af Puccini er fremført af Kiev Statsopera på italiensk med danske overtekster. Denne operaopsætning har en lang historie - Kiev Statsopera havde premiere med stykket i 1995, og nu mere end 10 år efter vises det i Danmark.

Fortællingen har den fortabte og skrøbelige kvinde i centrum. Det er den unge japanske geisha Cio-Cio-San, der forelsker sig i den amerikanske flådeofficer Løjtnant Pinkerton. Af kærlighed til ham skifter hun religion, og hendes familie vender hende ryggen. Cio-Cio-San, der har skiftet navn til Butterfly, bliver gift med sin elskede, men han tager ægteskabet let, forlader hende og vender hjem til Amerika. Butterfly føder Pinkertons søn og venter tålmodigt på, at han skal vende tilbage. Men da han endelig kommer, er det i selskab med sin amerikanske hustru Kate. Først da går sandheden op for Butterfly, og i fortvivlelse dræber hun sig selv: "En død i ære for den som ikke kan leve i ære".

Stykkets medvirkende er Kiev Statsoperas solister, kor og orkester. Lydia Zabiljasta har den krævende rolle som kvinden Butterfly. Ifølge historien er hun er 15-årig yndefuld geisha, men rollens musiske fremførsel kræver en langt mere erfaren sanger, og det er hun! Desværre formår hun hverken i stemme eller gestik at fremføre graciøs ynde, men mere en lidt skræmmende matrone.

Ligeså med Nikolai Schuljaks fremførsel af B.F. Pinkerton som stykkets hovedelsker - det kan godt være han var et hit i Rusland for 10 år siden, men hans fremtoning er ikke specielt tiltrækkende i dag. Hans musikalske fremførelse er en lidt jævn præstation, og ligeså er resten af birollerne, der ikke helt kan leve op til Madame Butterflys kraftfulde og dominerende stemme. Butterflys sange blev fremført efter bogen, men uden de store hårrejsende indslag. Særligt 1. akt manglede sammenspil og kommunikation mellem solisterne, men det kom de efter i 2. og 3. akt.

Kulisserne danne en fin japansk stemning som baggrund for stykket, desværre kunne det dog godt ses, at der ikke er brugt de store penge på kostumer, hvilket fik særligt statisterne til at se nærmest komiske ud til tider.

En jævn anmeldelse af en jævn opera. De har måske lang erfaring med denne opførelse i Kiev Statsopera, men måske de skulle overveje at kaste sig over noget nyt?

Operaen spilles i 3 akter og varer 3 timer inkl. pause.

Foto: Musikteatret Vejle

Kiev Statsopera på Danmarksturné: Madame Butterfly

Se spilletider