Flere nyheder

 
Musik
Music for the Mysteries

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Music for the Mysteries
Tor. 10. apr. 2008
kilde: KultuNaut



Music for the Mysteries sætter Vestens mystik i musik. Ensemble Music for the Mysteries giver koncert på Københavns Bymuseum søndag d. 27. april. Som optakt til koncerten fortæller den engelske forfatter Mike Harris om de "hemmelige" traditioner i Vesten, som ensemblets komponister har sat i musik.

Music for the Mysteries
Ensemblet spiller nutidig musik til tekster fra Vestens mysterie-traditioner. Musikken gør de urgamle overleveringer levende for moderne mennesker og skaber dyb forbindelse mellem fortid - nutid - fremtid. I gruppen arbejder fem rytmiske og klassiske musikere sammen. Gruppens komponister forholder sig frit til musikalsk arv, stil og genre og bringer overleveringerne direkte ind i nutiden. Koncerten på Bymuseet er den første i en række af koncerter, som ensemblet spiller i 2008 på danske og engelske museer. Initiativet er et modtræk til kulturtab.

Om musikken
Ensemblet spiller to værker af Hanne Tofte Jespersen for hele besætningen:
To sangere, violin, kontrabas, klaver og slagtøj. I det første The 7 Natures har hun sat en af Mike Harris'
keltiske ritual-tekster i musik. Den handler om "syv nøgler til menneskets indre natur", og komponisten kæder den sammen med det udsnit af Enochs Bog, hvor profeten fortæller om, hvad Gud skabte på sjette-dagen: "And I gave him seven natures...". Musikken har visse efterklange af de britiske øers musik, både folkemusikken og den klassiske. Andre afsnit er åbne, world-inspirerede. Enochs Bog er en af Dødehavsrullerne, de mange skriftruller, som ved et tilfælde blev fundet i grotter tæt ved Det Døde Hav i 1947.

Det andet værk Vision of Enoch er musik til en skriftrulletekst fundet i Vatikanets arkiver i 1920'erne. Den rummer samme Enochs poetiske gengivelse af, hvad han så og hørte på "forklarelsens bjerg". I musikken folder fire satser sig ud af en ultrakort melodi til den gennemgående tekstlinje: "Be still know I am God". Undervejs inddrager komponisten to balofoner dvs. afrikanske xylofoner. De er stemt i en bredspektret klang, som hun har udforsket ved at sætte dem sammen med et lyrisk kontrabas-tema i cello-leje a la Beethoven/Schubert og toner fra en violin med nedstemte strenge.

Agnethe Christensen har tilrettelagt to korte "antifoner", enstemmige sange fra 1100-tallet om engle. Dem synger hun solo til eget akkompagnement på kantele, et strengeinstrument fra middelalderen.

På programmet er også to værker af Anders Hvidberg-Hansen, som er slagtøjspiller og komponist: Instrumental-suiten The Swords er transparent musik, svarende til sværdet som symbol på den klare tanke. La Morte non e niente / Døden er intet - til tekst af den hellige Augustin - er et powerfuld nummer med obligat kontrabas.

Mød den engelske forfatter Mike Harris
Som optakt til koncerten kan publikum opleve Mike Harris - en af Englands førende esoterikere og forfatter til adskillige bøger om keltisk overlevering med et indgående kendskab til vestlig mystik og de "hemmelige" traditioner i Vesten. (Foto: Mike Harris)

Mike Harris er inviteret til Danmark i forbindelse med Music for the Mysteries' koncert på Bymuseet. Ved optakten præsenterer Hanne Tofte Jespersen musikken, og Mike Harris fortæller om Enoch og forbindelseslinjerne mellem jødisk-kristen og keltisk mystik. Ensemblet spiller uddrag undervejs i optakten.

Læs mere på: www.musicforthemysteries.org

Støttet af Kbhs Kommunes Musikudvalg og Solistforeningen af 1921

Foto: Ensemblet, Hanne Tofte Jespersen og Mike Harris

Medvirkende:
Agnete Christensen: sang og kantele
Hanne Tofte Jespersen: sang, klaver og balofon
Kuno Kjærbye: violin
Ida Bach Jensen: kontrabas
Anders Hvidberg-Hansen: slagtøj

Billetpris: 140 kr. incl. entre til museet

Tid & sted
Søndag d. 27. april

12.30 - 13.30 - Mød forfatter, komponist og ensemble

14.00 - 15.00 - Koncert med Music for the Mysteries

Bymuseet
Vesterbrogade 59
1620 København V
Festsalen